nak ikut.....

Thursday, May 28, 2009

P Ramlee: 36 Tahun dalam kenangan


Sape tahu esok ari apa?? Ye betul..esok budak2 sekolah sudah start bercuti…dan esok juga genaplah 36 tahun, Seniman Agung kita, Tan Sri P Ramlee meninggalkan dunia yang fana ini. Secara jujurnya, aku bukanlah peminat setia P Ramlee..tetapi aku x bleh menafikan jasa, sumbangan dan khazanah seni yang ditinggalkan oleh beliau. Aku x minat P Ramlee..bukan disebabkan oleh diri beliau…ye lah, aku pun x pernah berjumpa dengan beliau…aku x minat beliau sebab aku sudah muak dan bosan menonton filem P Ramlee kerana kerap sangat disiarkan menerusi kaca TV…TV1, ASTRO, dan TV9 semua nak siarkan cerita yang dilakonkan oleh beliau…masalahnya asyik2 cerita yang sama…sedangkan berlambak lagi cerita lakonan P Ramlee yang lain yang jarang disiarkan…Pernah Seminggu tu, cerita tu dah di siarkan kat TV1, dlam dua hari pastu disiarkan pula kat ASTRO..adik aku menangis2 nak tngok gak kat ASTRO walaupun dah tngok kat TV1…sejak tu aku bertambah x suka pada citer P Ramlee…

Walaupun begitu, aku tidak dapat menafikan jalan cerita,dialog dan ragam dalam filem P Ramlee mudah melekat dalam fikiran aku berbanding cerita zaman sekarang dan P Ramlee telah meninggalkan satu pengaruh seninya yang tidak akan padam dan terus diperkatakan.

Tapi sayang, setelah ketiadaan beliau baru kita menghargainya. Gelaran Tun dan Tan Sri diberikan setelah kematian beliau…Untuk apa??aku pun x tahu nak ckp mcm mana…Tapi ok lah dari x menghargai langsung kan??

p/s: Minggu ni mesti penuh cerita P Ramlee kat TV kan??…Nak keluar g tengok wayang la… Citer apa best skarang ni??

Tuesday, May 26, 2009

MOOD Nak KAhWin!!!


Mama,Saya mau kawen!!! Kahwin lah kan anak teruna mu ni…tetapi bleh plak mak aku letak beberapa syarat sebelum aku kahwin… Pertama: dah ada pasangannya (alamak, yang ni aku msih mencari lagi uhuuh)Kedua: Dah ada rumah, kereta, duit dan kerjaya sendiri (yang ni pun aku x de lagi sebab baru fresh graduate huhuu)…tapi aku dalam mood kahwin ni…sebab baru lepas pergi undangan kenduri kahwin kawan aku…jelesnya tengok…sweet sangat..bagai pinang di belah dua….aku takut kang dah tunggu lama2…hilang plak mood kahwin tu hahah…lagipun aku bukan muda lagi….heh

Tanggal 24 Mei 2009, telah berlangsungnya majlis kenduri kahwin kawan aku tu, Nurul Ashikin binti Shamsudin dan pasangannya, Khairul Ariffin bin Mohamadiah….awalnya ikien kahwin… dia pun sama dengan aku…baru habis blajar…itulah yang dikatakan jodoh…kat majlis tu, kami semua budak2 kelab penyayang duduk satu meja bulat…kira macam reunion plak huhu…borak2 sambil meraikan pengantin.. bleh plak si Kunang dan Nisa tanya kat aku soalan CEPUCEMAS.. Bila plak aku nak kahwin?? Berpeluh gak aku nak jawab…itulah tujuan aku datang majlis nie.. nak ambil berkat dari ikien n Ipin la hahahaa...Apa2 pun tahniah dan selamat penganin baru untuk Ikien n Ipin!!!

Kad undangan dari ikien yg aku dapat dari frenster & facebook

Ini lah (dari kiri) Si Kunang, adik khalid & khalid

Ini lah yang sempat aku makan...sikit je...dalam mood diet masa ni

Nisa dgn sape tu yerk??heheh...jgn lupa ajak aku nanti...

gurl yg masih 'single' but not available

Pelamin bertemakan warna ungu

sesuai sangat...aku nak kahwin gak!!!

(ada banyak gambar lg..tp x dapat diuploadkan...takut blog ni berat...tapi gmbar cameraman mesti sikit kan huhu)

p/s: Mak aku kata…Pasangan ideal kita mesti ada rupa iras2 macm kita gak…aku selalu ambil selendang mak aku n tutup rambut aku macam pakai tudung dan mengadap cermin…saja nak bayangkan rupa pasangan aku…seram gak bila aku tengok….x bleh tidur malam hahahah

Tuesday, May 19, 2009

Wah..Besarnya!!!

Ketika aku keluar berjalan-jalan bagi menghilangkan rasa kebosanan ini…aku terlihat “sesuatu” yang amat besar…tidak pernah aku lihat atau terbayang yang “ia” akan membesar sebegini…aku tergamam seketika….lidah aku kelu..aku hanya memerhatikannya dari setiap bahagiannya….mata aku tidak berkelip…pandangan aku tidak lari pun daripadanya walaupun seketika…mantap..besarperfect…itu lah perkataan yang terpacul daripada mulut aku untuk menggambarkan keadaannya…kan best kalau aku dapat “dia”

Inilah “dia” yang aku maksudkan….

Sedikit info yang aku nak kongsi bersama korang mengenai “dia”…aku perolehi maklumat ni kat depan akuarium “dia” huhuh…(klik gambar untuk besarkannya)…korang boleh gak cari maklumat mengenainya di internet k

sedikit info

p/s: Ada sape2 fikir blue ke?? aku ni masih suci lagi bersih k
p/s/s: ikan ni boleh memanjang hingga 3 meter...tengah terbayang jika cik as & roy berenang
riang bersama ikan ni...macam mana eh rupanya huhu jangan marah..

Saturday, May 16, 2009

Aku dan spinning gasing

Aku bukannya nak menceritakan mengenai filem spinning gasing tu…tetapi mengenai permainan gasing. Aku masih lagi berada di rumah along..saja lepak dalam seminggu…ketika aku lepak di luar rumah.. menikmati kesegaran udara malam..sambil diterangi dengan lampu jalan…tetiba ada dua kanak-kanak datang kepada aku….oww rupanya anak jiran sebelah…izrul ngan membernya sape entah…

“Abang jom main gasing…atau abang x tahu main??”

Aku yang lagaknya seperti lelaki melayu terakhir ni pun menjawab, “Abang x reti main la dik…dah lama x main…lupa lah…nak ikat gasing pun abang dah x reti”….saja aku memberi alasan, supaya budak2 ni beredar dari situ dan aku dapat sambung menikmati keindahan malam sambil tenung pada bulan…

“tak apa, kitaorang tolong ikat kan”

“Ish budak2 ni”….aku pun bingkas bangun masuk ke dalam rumah dan mengambil gasing adik angkat aku..aku keluar dan terus memangkah gasing budak2 ni…haha…bila gasing tu berputar, aku pun mengangkat gasing tu dengan menggunakan tali dan letaknya di atas tapak tangan aku…gasing tu still berputar manja di atas tapak tangan aku….terkesima dan tergamam budak2 tu tengok gasing tu bergelek2 atas tapak tangan aku huhu bukan senang nak buat macam tu…bak kata orang, ia memerlukan kemahiran, kesabaran dan kecekapan yang tinggi..haha… Malam tu berlalu..dengan aku ter- BERLAGAK pada budak2 kecik…ya ampun..


Gasing aku warna kuning tu...

Angah pun nak tunjuk hebat gak

Inilah salah seorang pencabar aku...

Selamat Hari Guru

Dengan kuasa yang ada pada tangan aku…aku nak mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru yang pernah mengajar atau yang hampir mengajar aku dari zaman aku dilahirkan sehinggalah ke universiti. Jasa kalian akan ku kenang. Aku mendoakan cikgu-cikgu semua sentiasa mendapat rahmat dan berkat daripada Allah swt…Cikgu pun mesti mendoakan aku juga ya….Tema sambutan Hari Guru pada tahun ini adalah " Guru Pembina Negara Bangsa".

p/s: Teringin nak pergi sambutan hari guru kat sekolah menengah aku..

p/s: teringin nak jadi cikgu…kalau x dapat jadi cikgu…kahwin dgn cikgu pun tak pe…huuh

Tuesday, May 12, 2009

Tak sedar kubur memanggil

Kes 1

Hari ni aku keluar dengan along pergi Tesco Seri Alam…saja jalan2 untuk menghilangkan kebosanan aku dan ke”tensen”an along menjawab exam pagi tadi..dah sampai, x ada benda pun kami beli…dalam on the way balik rumah, aku terlihat satu kedai ni…ramainya orang…aku bangga giler sebab kedai ni telah menghimpunkan pelbagai kaum…ada melayu, cina dan india…kira kedai masyarakat majmuk r tu…aku suruh along slow kan motor (kantoi along x ada lesen motor bonceng aku huhu)…aku tengok ke dalam kedai tu…padat macam tin sardin…yang melayu bangga membeli “barang” yang dijual….ish x rasa bersalah ke diorang ni….beli “barang” kat kedai tu…aku yang tengok dekat pun menggigil takut kena tangkap dengan pihak berkuasa…diorang tanpa segan silu, membeli nombor ekor di kedai 4D Magnum… ramai yang telah berusia plak tu….bak kata orang…rumah kata pergi, kubur kata mari (eh betul ke??)..

Kes 2

Kami tidak jadi pulang terus ke rumah, kerana tetiba along nak melepaskan gian main game Crazy Shooter Online (CSO) kat cyber café..aku pun temankan dia….disebabkan aku tak pernah main game online, aku just duduk sebelah along dan perhatikannya bermain…

Tiba-tiba……

Aku usha mamat sebelah ni….ops pakcik (terasa muda plak aku ni)…rasanya dia berumur dalam lingkungan 30-40an…aku tengok dia sedang membuka laman web lucah…gambar wanita bogel… aku beristighfar banyak kali…dan aku cuba menghalang skrin komputernya dengan badan aku yang comel ini daripada pandangan along…(aku kan abang yang baik hahaha)..tapi sebenarnya along kalau dah dapat game, leka bermain…tak ingat dunia….aku terfikir gak…apa yang best sangat tengok gambar wanita bogel tu.. kalau dah gersang sangat pergilah kahwin haha….dah la tengok kat cyber café; tempat awam plak tu….lain la kalau kat rumah…..

p/s: Jangan menilai seseorang itu dari luarannya…mungkin muka dia nampak baik tetapi sebenarnya mungkin dia perogol bersiri hahahah…aku muka baik…tapi aku x perogol k…hamster aku je lahir banyak sangat anak….hahahha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...