nak ikut.....

Saturday, December 31, 2011

TOP TEN ENTRI: Tahun 2011

Pejam celik, pejam celik…sekejapnya masa sudah berlalu…hari ini hari terakhir bagi tahun 2011… Esok sudah masuk tahun baru, tahun 2012… Rasanya macam semalam je, aku buat entri TOP TEN ENTRI: Tahun 2010… Tapi hari ini aku buat pula entri TOP TEN ENTRI: Tahun 2011 ini.


Dari pagi tadi, apabila aku buka TV, disiarkan imbasan berita hangat sepanjang tahun 2011, apabila aku buka radio pula… ia pun sama, paparkan carta lagu terbaik sepanjang tahun 2011… malah apabila aku buka untuk membaca surat khabar pun, ada coretan sorotan sepanjang tahun 2011….jadi aku akan rasa bersalah jika aku tidak buat entri ini HAHAHAH..


Sepanjang tahun 2011, aku telah berjaya mencuri masa untuk menyiapkan 136 entri termasuk entri ini… Dalam 136 entri ini, ada yang mendapat respon daripada pembaca sama ada komen di blog ini, facebook, email (khairul_khai86@yahoo.com), dan mesej… Ada komen positif dan negative, tapi aku ambil semua itu sebagai pengajaran untuk aku… Okay lah, dah panjang sangat mukadimahnya… mari kita tengok carta:-


Tempat ke sepuluh, ialah entri Cantiknya kejadian “halo bulan”.Betul…sangat cantik!!


Tempat ke Sembilan ialah entri Untungnya menjadi perempuan cantik…. Kalau anda tidak dapat diskaun, anda bukan perempuan cantik okay… HAHAHA


Tempat ke Lapan ialah entri Housemate aku tidur, mesti buka….Ini pengalaman aku ketika bekerja di Perak….Seram!!!!


Tempat ke Tujuh ialah entri Tentu arah kiblat cara moden…Cara mudah untuk tentukan arah kiblat…senang dan cepat…Jadi tiada alasan lagi untuk tidak bersolat..=)


Tempat ke enam ialah entri Jika Kiamat 2012, sudahkah anda bersedia??, Betul ke kiamat akan berlaku pada tahun 2012??

Tempat ke lima ialah entri MURNI, Maafkan abang…. Kisah percintaan aku dengan Murni….Sebelum aku, kecewa sangat dengan Murni dan berubah cinta pada Alif


Tempat ke empat ialah entri Kisah hantu di lebuh raya PLUS… Ini lah pengalaman seram yang aku hadapai ketika menggunakan lebuh raya PLUS…Aku sudah serik!!!!


Tempat ketiga ialah entri Missed Call itu Panggilan Rindu?? . Aku terkejut apabila entri ini mendapat sambutan walaupun ia di tulis pada 26 disember lepas….baru lagi ini…tetapi entri ini telah berjaya menarik pembaca seramai lebih 600 orang dalam sehari… Tetapi sejak entri ini di tulis, aku selalu dapat panggilan rindu hahahha


Tempat kedua atau naib johan ialah entri, Ashraf Hafiz Aziz meninggal dunia!!!. Al fatihah buat arwah, semoga dia di tempatkan di kalangan orang yang beriman


Dan JUARA CARTA ialah entri Kolej matrikulasi Pahang paling best!!!, Aku tidak tahu kenapa entri ini mendapat sambutan…Mungkin kerana ramai pembaca blog ini adalah di kalangan pelajar kot…

p/s: Aku sangat seronok dengan kehidupan aku sepanjang tahun 2011…=)

TOP TEN ENTRI: Tahun 2011

Pejam celik, pejam celik…sekejapnya masa sudah berlalu…hari ini hari terakhir bagi tahun 2011… Esok sudah masuk tahun baru, tahun 2012… Rasanya macam semalam je, aku buat entri TOP TEN ENTRI: Tahun 2010… Tapi hari ini aku buat pula entri TOP TEN ENTRI: Tahun 2011 ini.


Dari pagi tadi, apabila aku buka TV, disiarkan imbasan berita hangat sepanjang tahun 2011, apabila aku buka radio pula… ia pun sama, paparkan carta lagu terbaik sepanjang tahun 2011… malah apabila aku buka untuk membaca surat khabar pun, ada coretan sorotan sepanjang tahun 2011….jadi aku akan rasa bersalah jika aku tidak buat entri ini HAHAHAH..


Sepanjang tahun 2011, aku telah berjaya mencuri masa untuk menyiapkan 136 entri termasuk entri ini… Dalam 136 entri ini, ada yang mendapat respon daripada pembaca sama ada komen di blog ini, facebook, email (khairul_khai86@yahoo.com), dan mesej… Ada komen positif dan negative, tapi aku ambil semua itu sebagai pengajaran untuk aku… Okay lah, dah panjang sangat mukadimahnya… mari kita tengok carta:-


Tempat ke sepuluh, ialah entri Cantiknya kejadian “halo bulan”.Betul…sangat cantik!!


Tempat ke Sembilan ialah entri Untungnya menjadi perempuan cantik…. Kalau anda tidak dapat diskaun, anda bukan perempuan cantik okay… HAHAHA


Tempat ke Lapan ialah entri Housemate aku tidur, mesti buka….Ini pengalaman aku ketika bekerja di Perak….Seram!!!!


Tempat ke Tujuh ialah entri Tentu arah kiblat cara moden…Cara mudah untuk tentukan arah kiblat…senang dan cepat…Jadi tiada alasan lagi untuk tidak bersolat..=)


Tempat ke enam ialah entri Jika Kiamat 2012, sudahkah anda bersedia??, Betul ke kiamat akan berlaku pada tahun 2012??

Tempat ke lima ialah entri MURNI, Maafkan abang…. Kisah percintaan aku dengan Murni….Sebelum aku, kecewa sangat dengan Murni dan berubah cinta pada Alif


Tempat ke empat ialah entri Kisah hantu di lebuh raya PLUS… Ini lah pengalaman seram yang aku hadapai ketika menggunakan lebuh raya PLUS…Aku sudah serik!!!!


Tempat ketiga ialah entri Missed Call itu Panggilan Rindu?? . Aku terkejut apabila entri ini mendapat sambutan walaupun ia di tulis pada 26 disember lepas….baru lagi ini…tetapi entri ini telah berjaya menarik pembaca seramai lebih 600 orang dalam sehari… Tetapi sejak entri ini di tulis, aku selalu dapat panggilan rindu hahahha


Tempat kedua atau naib johan ialah entri, Ashraf Hafiz Aziz meninggal dunia!!!. Al fatihah buat arwah, semoga dia di tempatkan di kalangan orang yang beriman


Dan JUARA CARTA ialah entri Kolej matrikulasi Pahang paling best!!!, Aku tidak tahu kenapa entri ini mendapat sambutan…Mungkin kerana ramai pembaca blog ini adalah di kalangan pelajar kot…

p/s: Aku sangat seronok dengan kehidupan aku sepanjang tahun 2011…=)

Friday, December 30, 2011

Kalau waktu isya’ macam mana pula??

Pada waktu petang….suasana sepi di rumah…kelihatan adik aku leka membaca akhbar metro… aku perhatikan dia sedang membaca artikel mengenai Mek Long nenek super… artikel itu mengisahkan seorang wanita yang cacat penglihatan, Mek Long Salim, 79 tahun, yang masih mampu melakukan rutin harian tanpa mengharapkan sebarang bantuan. Dia mampu memasak, membasuh dan mengemas rumah, malah boleh melakukan kerja berat yang tidak terdaya dilakukan oleh orang celik seperti memanjat pokok kelapa…wow hebatnya nenek ni!!! Aku sendiri pun tidak reti panjat pokok heheheh

Menurut akhbar itu lagi,walaupun mek long tidak boleh melihat, namun dia boleh membezakan antara siang dan malam, malah mengetahui tiba waktu solat hanya berpandukan suara ayam berkokok.

Dan Tiba-tiba adik aku bertanya pada aku….mentang-mentanglah pada waktu itu, aku tidak baca akhbar metro lagi…

“Macam mana mek long ni tentukan waktu subuh, walaupun dia tidak nampak??”, tanya adik aku

“Dia dengar azan subuh la…azan subuh kan lain… ada ayat tambahan dalam azan”, balas aku dengan yakinnya..

“Salah!!! Dia dengar ayam berkokok…kalau ayam berkokok sekali itu tandanya dah subuh lah…”

“Erk?? Macam tu pula…”

“Haha… macam mana pula dia tentukan sudah masuk waktu zohor??”, tanya adik aku lagi..

Owww…adik aku ingat aku bodoh eh….aku tak kan terkena lagi…“Mestilah apabila ayam tu berkokok 2 kali”, balas aku dengan yakin

“Eh betul la, hebat angah”, adik aku sedikit terkejut dengan jawapan aku yang tepat….hahah…. “Macam mana jika waktu asar??”, tanya adik aku lagi

“Mestilah apabila ayam tu berkokok 3 kali”

“Eh betul gak…. Macam mana dengan maghrib??”

“Mestilah 4 kali ayam tu berkokok”, aku jawab dengan pantas sebelum adik aku sempat habis bertanya…

“SALAH!!!!”, balas adik aku….

“Erk…..Salah???”, Aku kepelikkan…dalam kepala aku tidak terlintas sebarang jawapan lain…”Entah…”, aku mengalah…

“Jika waktu maghrib, ayam berkokok di bawah rumah la”, balas adik aku sambil ketawa besar…

Aku bengang!!! Tak kan la akhbar metro tulis macam tu… aku rampas akhbar tu dan baca… memang betul ia tulis macam tu…. Adik aku terus ketawakan aku…

Aku bengang, aku terus tanya adik aku satu soalan…”Tak kan solat satu hari, 4 kali saja?? Macam mana pula mek long tentukan waktu isya’ pula??”

“Eh, mana ada tulis dalam akhbar tu”

“Ada!!!” balas aku cuba kelentong..

“Tak ada, dah baca habis berita tu”

“Ada…kat bahagian bawah sekali,,,mesti terlepas pandang ni”, aku cuba yakinkan adik aku..

“Isya’ eh??? Mestilah apabila ayam itu berkokok lima kali”, balas adik aku

“SALAH!!!”, jawab aku… “Cepat angah bagi peluang untuk cuba lagi”

“Ayam tu berkokok bawah rumah juga la”, adik aku menukar jawapannya…

“SALAH!!! Cepat cuba lagi” , balas aku lagi..

“Entah la ngah”, adik aku mengalah..

“Mek Long dapat tentukan waktu isya’ apabila sudah tidak kedengaran ayam berkokok lagi…kerana sudah waktu malam, ayam kena kurung dalam reban”, balas aku sambil ketawa….HAHAHA…

Adik aku tidak puas hati dengan jawapan aku…dia rampas akhbar metro tu dan membaca berita itu sekali lagi… Aku pun apa lagi…..cabut lari la HAHAHA

p/s: Walaupun hidup seribu tahun, kalau tak sembahyang apa gunanya….

p/s(ii): Malunya, kita yang celik ini pun kadang-kadang mengabaikan waktu sembahyang…

p/s(iii): Ahad ni, apabila aku balik kampong…aku hendak dengar, betul ke bilangan kokokkan ayam menentukan waktu sembahyang?? =)

Kalau waktu isya’ macam mana pula??

Pada waktu petang….suasana sepi di rumah…kelihatan adik aku leka membaca akhbar metro… aku perhatikan dia sedang membaca artikel mengenai Mek Long nenek super… artikel itu mengisahkan seorang wanita yang cacat penglihatan, Mek Long Salim, 79 tahun, yang masih mampu melakukan rutin harian tanpa mengharapkan sebarang bantuan. Dia mampu memasak, membasuh dan mengemas rumah, malah boleh melakukan kerja berat yang tidak terdaya dilakukan oleh orang celik seperti memanjat pokok kelapa…wow hebatnya nenek ni!!! Aku sendiri pun tidak reti panjat pokok heheheh

Menurut akhbar itu lagi,walaupun mek long tidak boleh melihat, namun dia boleh membezakan antara siang dan malam, malah mengetahui tiba waktu solat hanya berpandukan suara ayam berkokok.

Dan Tiba-tiba adik aku bertanya pada aku….mentang-mentanglah pada waktu itu, aku tidak baca akhbar metro lagi…

“Macam mana mek long ni tentukan waktu subuh, walaupun dia tidak nampak??”, tanya adik aku

“Dia dengar azan subuh la…azan subuh kan lain… ada ayat tambahan dalam azan”, balas aku dengan yakinnya..

“Salah!!! Dia dengar ayam berkokok…kalau ayam berkokok sekali itu tandanya dah subuh lah…”

“Erk?? Macam tu pula…”

“Haha… macam mana pula dia tentukan sudah masuk waktu zohor??”, tanya adik aku lagi..

Owww…adik aku ingat aku bodoh eh….aku tak kan terkena lagi…“Mestilah apabila ayam tu berkokok 2 kali”, balas aku dengan yakin

“Eh betul la, hebat angah”, adik aku sedikit terkejut dengan jawapan aku yang tepat….hahah…. “Macam mana jika waktu asar??”, tanya adik aku lagi

“Mestilah apabila ayam tu berkokok 3 kali”

“Eh betul gak…. Macam mana dengan maghrib??”

“Mestilah 4 kali ayam tu berkokok”, aku jawab dengan pantas sebelum adik aku sempat habis bertanya…

“SALAH!!!!”, balas adik aku….

“Erk…..Salah???”, Aku kepelikkan…dalam kepala aku tidak terlintas sebarang jawapan lain…”Entah…”, aku mengalah…

“Jika waktu maghrib, ayam berkokok di bawah rumah la”, balas adik aku sambil ketawa besar…

Aku bengang!!! Tak kan la akhbar metro tulis macam tu… aku rampas akhbar tu dan baca… memang betul ia tulis macam tu…. Adik aku terus ketawakan aku…

Aku bengang, aku terus tanya adik aku satu soalan…”Tak kan solat satu hari, 4 kali saja?? Macam mana pula mek long tentukan waktu isya’ pula??”

“Eh, mana ada tulis dalam akhbar tu”

“Ada!!!” balas aku cuba kelentong..

“Tak ada, dah baca habis berita tu”

“Ada…kat bahagian bawah sekali,,,mesti terlepas pandang ni”, aku cuba yakinkan adik aku..

“Isya’ eh??? Mestilah apabila ayam itu berkokok lima kali”, balas adik aku

“SALAH!!!”, jawab aku… “Cepat angah bagi peluang untuk cuba lagi”

“Ayam tu berkokok bawah rumah juga la”, adik aku menukar jawapannya…

“SALAH!!! Cepat cuba lagi” , balas aku lagi..

“Entah la ngah”, adik aku mengalah..

“Mek Long dapat tentukan waktu isya’ apabila sudah tidak kedengaran ayam berkokok lagi…kerana sudah waktu malam, ayam kena kurung dalam reban”, balas aku sambil ketawa….HAHAHA…

Adik aku tidak puas hati dengan jawapan aku…dia rampas akhbar metro tu dan membaca berita itu sekali lagi… Aku pun apa lagi…..cabut lari la HAHAHA

p/s: Walaupun hidup seribu tahun, kalau tak sembahyang apa gunanya….

p/s(ii): Malunya, kita yang celik ini pun kadang-kadang mengabaikan waktu sembahyang…

p/s(iii): Ahad ni, apabila aku balik kampong…aku hendak dengar, betul ke bilangan kokokkan ayam menentukan waktu sembahyang?? =)

Saat akhir Wardina dan Abby …

Hari ini, seperti biasa…selepas solat subuh, aku terus membuka TV…tak kan hendak tidur balik…nanti rezeki lari la…..maklum lah masih dalam mood bercuti…ini lah kesannya kalau bercuti pada waktu orang lain sedang bekerja…jadi kena duduk rumah saja lah… tiada rakan hendak diajak lepak..

Aku membuka TV3,..ow ada rancangan Malaysia Hari Ini (MHI)….aku perhatikan ada 5 orang pengacara.. selalu paling ramai 3 orang je…rupanya hari ini, di buat imbasan MHI sepanjang tahun 2011.. kira hari ini, hari terakhir MHI bersiaran untuk tahun 2011…

Aku bersarapan sambil menonton MHI, dan telinga aku tertangkap kata-kata Ally Iskandar yang mengatakan hari ini adalah hari terakhir Wardina dan Abby bersiaran dalam MHI…Kiranya tahun depan, atau isnin depan tiada lagi wajah Wardina dan Abby dalam MHI…Aku terasa sedih juga…sebab aku suka kedua-duanya dalam mengacarakan MHI….bagi aku semua pengacara MHI sekarang sangat bagus….ada keserasian antara mereka… aku rasa, aku hanya tengok MHI saja…..untuk jenis program seperti itu… kerana mereka tidak terlalu ikut skrip tapi masih lancar percakapan mereka dan mudah di fahami….

Dan semalam aku ada memberitahu kawan aku…

“Wardina hari ini sangat cantik lah, kenapa aku tidak pernah sedar”

“Wardina memang cantik lah”

“Tapi hari ini, dia sangat cantik lah”

“Ala, aku tahu kenapa kau kata wardina hari ini sangat cantik”

“Kenapa??”

“Sebab dia pakai baju yang ada warna merah dan hitam kan?? Itukan warna kegemaran kau”

“A’ah lah”

Saat akhir Wardina dan Abby …

Hari ini, seperti biasa…selepas solat subuh, aku terus membuka TV…tak kan hendak tidur balik…nanti rezeki lari la…..maklum lah masih dalam mood bercuti…ini lah kesannya kalau bercuti pada waktu orang lain sedang bekerja…jadi kena duduk rumah saja lah… tiada rakan hendak diajak lepak..

Aku membuka TV3,..ow ada rancangan Malaysia Hari Ini (MHI)….aku perhatikan ada 5 orang pengacara.. selalu paling ramai 3 orang je…rupanya hari ini, di buat imbasan MHI sepanjang tahun 2011.. kira hari ini, hari terakhir MHI bersiaran untuk tahun 2011…

Aku bersarapan sambil menonton MHI, dan telinga aku tertangkap kata-kata Ally Iskandar yang mengatakan hari ini adalah hari terakhir Wardina dan Abby bersiaran dalam MHI…Kiranya tahun depan, atau isnin depan tiada lagi wajah Wardina dan Abby dalam MHI…Aku terasa sedih juga…sebab aku suka kedua-duanya dalam mengacarakan MHI….bagi aku semua pengacara MHI sekarang sangat bagus….ada keserasian antara mereka… aku rasa, aku hanya tengok MHI saja…..untuk jenis program seperti itu… kerana mereka tidak terlalu ikut skrip tapi masih lancar percakapan mereka dan mudah di fahami….

Dan semalam aku ada memberitahu kawan aku…

“Wardina hari ini sangat cantik lah, kenapa aku tidak pernah sedar”

“Wardina memang cantik lah”

“Tapi hari ini, dia sangat cantik lah”

“Ala, aku tahu kenapa kau kata wardina hari ini sangat cantik”

“Kenapa??”

“Sebab dia pakai baju yang ada warna merah dan hitam kan?? Itukan warna kegemaran kau”

“A’ah lah”

Thursday, December 29, 2011

Missed Call itu Panggilan Rindu??

Jam menunjukkan pukul 7.10 petang.. Aku leka menonton cerita Tentang Dhia di TV3. Tiba-tiba, telefon bimbit yang aku letak atas almari berbunyi…menandakan ada panggilan masuk… aku bergegas untuk mendapatkannya….dan apabila aku memegang telefon bimbit aku, panggilan itu dimatikan… tertera pada skrin telefon bimbit aku….1 missed call….Aku tekan keypad untuk melihat siapa gerangan yang menelefon aku pada waktu senja-senja begini…. Satu nama yang familiar tertera pada skrin telefon bimbit aku…budak aku rupanya…

Aku tidak terus telefon kembali, kerana bagi aku…kalau ia perkara yang penting, dia akan telefon aku kembali atau menghantar mesej jika panggilan tadi tidak berjawab…Aku memegang telefon bimbit aku, sambil aku menyambung menonton cerita Tentang Dhia… Tiba-tiba, telefon bimbit aku berbunyi kembali… tapi kali ini bunyinya terlalu pendek…tidak sempat aku mengangkatnya… seolah-olah pemanggil memang sengaja membuat miss call…tahu-tahu je aku tengah pegang telefon bimbit… aku toleh sekeliling aku… mana lah tahu ada orang tengah perhatikan aku ke…Tiada…. Aku tekan key pad untuk melihat siapa yang membuat miss call tu…. Nama budak aku yang telefon tadi tertera di skrin…

“Ish kenapa budak ni telefon aku senja-senja ini, ada benda penting ke??” getus hati aku…. Aku mula menjadi risau… Jadi aku pun menelefon budak itu kembali..

“Hello,kenapa telefon saya??”, Tanya aku dengan lajunya sebaik panggilan aku di angkat...

“Saya saja je buat miss call”, balasnya tanpa kedengaran seperti orang yang bersalah.

“Waktu senja-senja ni??? Kenapa miss call saya??”, tanya aku lagi kerana tidak berpuas hati dengan jawapannya..

“Miss Call tu kan panggilan rindu…saya rindu encik, sudah lama tidak jumpa encik”, katanya dengan nada serius…

“Erkkkkk, rindu saya?? Okay kita jumpa nanti minggu depan…tapi jangan lah miss call pada waktu senja, ingatkan emergency ke apa tadi”..Pada mulanya hendak marah…terus tidak jadi marah hahahah

p/s:Rasanya malam ini episod terakhir cerita Tentang Dhia. Mesti tengok!!! Jangan lah ada orang rindu lagi hehehe

Missed Call itu Panggilan Rindu??

Jam menunjukkan pukul 7.10 petang.. Aku leka menonton cerita Tentang Dhia di TV3. Tiba-tiba, telefon bimbit yang aku letak atas almari berbunyi…menandakan ada panggilan masuk… aku bergegas untuk mendapatkannya….dan apabila aku memegang telefon bimbit aku, panggilan itu dimatikan… tertera pada skrin telefon bimbit aku….1 missed call….Aku tekan keypad untuk melihat siapa gerangan yang menelefon aku pada waktu senja-senja begini…. Satu nama yang familiar tertera pada skrin telefon bimbit aku…budak aku rupanya…

Aku tidak terus telefon kembali, kerana bagi aku…kalau ia perkara yang penting, dia akan telefon aku kembali atau menghantar mesej jika panggilan tadi tidak berjawab…Aku memegang telefon bimbit aku, sambil aku menyambung menonton cerita Tentang Dhia… Tiba-tiba, telefon bimbit aku berbunyi kembali… tapi kali ini bunyinya terlalu pendek…tidak sempat aku mengangkatnya… seolah-olah pemanggil memang sengaja membuat miss call…tahu-tahu je aku tengah pegang telefon bimbit… aku toleh sekeliling aku… mana lah tahu ada orang tengah perhatikan aku ke…Tiada…. Aku tekan key pad untuk melihat siapa yang membuat miss call tu…. Nama budak aku yang telefon tadi tertera di skrin…

“Ish kenapa budak ni telefon aku senja-senja ini, ada benda penting ke??” getus hati aku…. Aku mula menjadi risau… Jadi aku pun menelefon budak itu kembali..

“Hello,kenapa telefon saya??”, Tanya aku dengan lajunya sebaik panggilan aku di angkat...

“Saya saja je buat miss call”, balasnya tanpa kedengaran seperti orang yang bersalah.

“Waktu senja-senja ni??? Kenapa miss call saya??”, tanya aku lagi kerana tidak berpuas hati dengan jawapannya..

“Miss Call tu kan panggilan rindu…saya rindu encik, sudah lama tidak jumpa encik”, katanya dengan nada serius…

“Erkkkkk, rindu saya?? Okay kita jumpa nanti minggu depan…tapi jangan lah miss call pada waktu senja, ingatkan emergency ke apa tadi”..Pada mulanya hendak marah…terus tidak jadi marah hahahah

p/s:Rasanya malam ini episod terakhir cerita Tentang Dhia. Mesti tengok!!! Jangan lah ada orang rindu lagi hehehe

Azam tahun baru..

Lagi 2 hari, tahun 2011 akan melabuhkan tirainya…dan tahun 2012 akan muncul pula…. Pelbagai dugaan dan cabaran telah aku lalui sepanjang tahun ini…yang pasti akan menjadi lipatan sejarah dalam hidup aku….. dengan aku asyik tukar pelbagai kerja…merantau banyak negeri dan akhirnya Johor juga menjadi destinasi aku bertapak…mungkin belum rezeki aku lagi untuk bekerja di Kuala Lumpur…harap aku akan kekal lama di sini, kerana aku seronok dengan kerja aku ini walaupun ada kawan ajak aku pindah…


Dan biasanya apabila tahun baru muncul, pasti kebanyakan orang termasuk aku akan sibuk membuat dua benda ini…. Pertama mencari diari….dan kedua membuat azam baru dan tulis di dalam diari hahaha… Dan kebiasaannya bagi aku, ia hanya bertahan dalam tempoh sebulan saja…itu pun sudah agak lama hahah…. Kali ini, aku malas hendak membeli diari dan membuat azam baru….kerana kata kawan aku, aku ni bukan jenis orang yang merancang….kalau aku merancang je mesti tidak jadi hahah… jadi aku cuma harap, hari ini akan lebih baik daripada semalam je… kalau semalam aku tidak mengemaskini blog ini, jadi hari ini aku kena tulis entri la hahahh….


p/s: Untuk membuat sesuatu perjalanan yang jauh, tetap dimulakan dengan langkah pertama. Tiada gunanya membuat azam yang tinggi tanpa tindakan…Azam itu akan hanya menjadi angan-angan..


p/s: Azam aku hendak kahwin…jadi aku kena ikut langkah-langkah yang diberikan oleh ustaz azhar ni =)


Azam tahun baru..

Lagi 2 hari, tahun 2011 akan melabuhkan tirainya…dan tahun 2012 akan muncul pula…. Pelbagai dugaan dan cabaran telah aku lalui sepanjang tahun ini…yang pasti akan menjadi lipatan sejarah dalam hidup aku….. dengan aku asyik tukar pelbagai kerja…merantau banyak negeri dan akhirnya Johor juga menjadi destinasi aku bertapak…mungkin belum rezeki aku lagi untuk bekerja di Kuala Lumpur…harap aku akan kekal lama di sini, kerana aku seronok dengan kerja aku ini walaupun ada kawan ajak aku pindah…


Dan biasanya apabila tahun baru muncul, pasti kebanyakan orang termasuk aku akan sibuk membuat dua benda ini…. Pertama mencari diari….dan kedua membuat azam baru dan tulis di dalam diari hahaha… Dan kebiasaannya bagi aku, ia hanya bertahan dalam tempoh sebulan saja…itu pun sudah agak lama hahah…. Kali ini, aku malas hendak membeli diari dan membuat azam baru….kerana kata kawan aku, aku ni bukan jenis orang yang merancang….kalau aku merancang je mesti tidak jadi hahah… jadi aku cuma harap, hari ini akan lebih baik daripada semalam je… kalau semalam aku tidak mengemaskini blog ini, jadi hari ini aku kena tulis entri la hahahh….


p/s: Untuk membuat sesuatu perjalanan yang jauh, tetap dimulakan dengan langkah pertama. Tiada gunanya membuat azam yang tinggi tanpa tindakan…Azam itu akan hanya menjadi angan-angan..


p/s: Azam aku hendak kahwin…jadi aku kena ikut langkah-langkah yang diberikan oleh ustaz azhar ni =)


Monday, December 26, 2011

Nasib baik aku keluar dari Melaka….

Aku sudah agak… Melaka kalau cuti umum mesti sesak… Jadi betul la aku bagi alasan pada ketua jabatan aku hari tu hehehe… Tol ayer keroh pasti akan sesak…jadi aku terpaksa untuk ambil cuti selama seminggu hehehe….sebab kalau aku balik KL untuk cuti 3 hari, aku susah untuk masuk Melaka kembali nanti hahahah….Kalau tak percaya, boleh baca akhbar hari ini… kesesakan teruk berlaku di Plaza Tol Ayer Keroh di mana kenderaan bersesak-sesak sepanjang 4 kilometer… Biasalah Melaka kan ada banyak tempat menarik yang menjadi tumpuan pelancong yang boleh di lawati seperti Kota A'Famosa, bangunan Stadthuys, kapal Flor De Lamar, Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan, kuil Hoong Teng, kampung Morten, makam Hang Tuah, makam Hang Jebat, Jonker Walk. Menara Taming Sari, bot Melaka River Cruise, Zoo Melaka, Taman Botanikal, beca, Duck Tours, Taman Tema Melaka Wonderland dan Pulau Besar… Hampir semua tempat ini aku sudah pergi, walaupun aku baru duduk secara rasminya di Melaka ini selama 5 bulan hahhaha

Jadi di sini, aku hendak memberitahu yang aku bangga menjadi penduduk tetap negeri Melaka mulai bulan Julai yang lepas hahahah…Dan apabila cuti selama seminggu yang aku pohon telah lulus, aku pun bertolak balik ke KL pada Jumaat lepas….saja bertolak lewat malam hari itu kerana takut jalan masuk ke KL sesak…tapi sebaliknya berlaku… jalan bertentangan yang menghala ke selatan yang sesak… rasa bahagianya memandu masuk KL tanpa sesak di lebuh raya hehehe

p/s: Ada seseorang bagi soalan pada aku..aku tak pasti la sama ada ia soalan atau teka-teki… tetapi ia berbunyi macam ini

“Kenapa kita bayar duit tol, tapi kita terpaksa juga mengharungi kesesakan di lebuh raya???”

p/s(ii): Bukan saja kesesakan aku alami di lebuhraya, tapi aku pernah mengalami kisah seram juga di lebuh raya….

Nasib baik aku keluar dari Melaka….

Aku sudah agak… Melaka kalau cuti umum mesti sesak… Jadi betul la aku bagi alasan pada ketua jabatan aku hari tu hehehe… Tol ayer keroh pasti akan sesak…jadi aku terpaksa untuk ambil cuti selama seminggu hehehe….sebab kalau aku balik KL untuk cuti 3 hari, aku susah untuk masuk Melaka kembali nanti hahahah….Kalau tak percaya, boleh baca akhbar hari ini… kesesakan teruk berlaku di Plaza Tol Ayer Keroh di mana kenderaan bersesak-sesak sepanjang 4 kilometer… Biasalah Melaka kan ada banyak tempat menarik yang menjadi tumpuan pelancong yang boleh di lawati seperti Kota A'Famosa, bangunan Stadthuys, kapal Flor De Lamar, Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan, kuil Hoong Teng, kampung Morten, makam Hang Tuah, makam Hang Jebat, Jonker Walk. Menara Taming Sari, bot Melaka River Cruise, Zoo Melaka, Taman Botanikal, beca, Duck Tours, Taman Tema Melaka Wonderland dan Pulau Besar… Hampir semua tempat ini aku sudah pergi, walaupun aku baru duduk secara rasminya di Melaka ini selama 5 bulan hahhaha

Jadi di sini, aku hendak memberitahu yang aku bangga menjadi penduduk tetap negeri Melaka mulai bulan Julai yang lepas hahahah…Dan apabila cuti selama seminggu yang aku pohon telah lulus, aku pun bertolak balik ke KL pada Jumaat lepas….saja bertolak lewat malam hari itu kerana takut jalan masuk ke KL sesak…tapi sebaliknya berlaku… jalan bertentangan yang menghala ke selatan yang sesak… rasa bahagianya memandu masuk KL tanpa sesak di lebuh raya hehehe

p/s: Ada seseorang bagi soalan pada aku..aku tak pasti la sama ada ia soalan atau teka-teki… tetapi ia berbunyi macam ini

“Kenapa kita bayar duit tol, tapi kita terpaksa juga mengharungi kesesakan di lebuh raya???”

p/s(ii): Bukan saja kesesakan aku alami di lebuhraya, tapi aku pernah mengalami kisah seram juga di lebuh raya….

Friday, December 23, 2011

Aku bersara pada umur 60 tahun!!!

Bayangkan sekarang ini anda sudah berumur 60 tahun….anda sedang bersiap-siap hendak pergi kerja…

“Atuk hendak pergi mana tu??”, tanya si cucu

“Atuk hendak pergi kerja ni cu”, balas si atuk sambil tersenyum menampakan barisan gigi yang sudah lopong..

“Awal lagi ni tok, baru pukul berapa ni??”, tanyanya lagi

“Atuk terpaksa pergi awal, atuk dah rabun, bawa kereta pun 40 km/j je….masa muda-muda boleh la 5 minit je atuk pandu pergi kerja…sekarang ini ambil masa sejam… Nak keluar parking depan rumah ni pun dah ambil masa 30 minit…Cu, atuk pergi kerja dulu eh, nanti terlambat pula…”

“Okay atuk, bawa kereta elok-elok’, sambil salam tangan atuk..

Atuk pun berjalan menuju ke kereta TAPI

“Atuk”, jerit si cucu sambil berlari ke arah atuknya

“Kenapa??”, balas si atuk sambil mengurut dadanya…terkejut mendengar jeritan cucunya..nasib baik tidak kena serangan jantung tadi…

“Ni beg atuk…atuk tersalah bawa beg sekolah saya pula”

Ini mungkin antara babak yang akan terjadi pada suatu hari nanti…Mula-mula aku risau juga hendak menandatangani dokumen untuk bersara pada umur 60 tahun… Yela mungkin pada waktu tu cucu,anak dan bini sudah ramai ke?? Hehe…Masa itu lah hendak meluangkan masa bersama… Lagipun, aku takut tidak dapat merasa duit pencen itu… Yela, zaman sekarang ini, jarang orang boleh hidup melepasi umur 60 tahun…pelbagai penyakit pelik-pelik dihidapinya… dan dalam surat khabar hari ini, ada disiarkan artikel mengenai purata jangka hayat untuk lelaki dan wanita di Malaysia… Jangka hayat lelaki ialah 71.9 tahun dan wanita ialah 77 tahun… jadi aku ada masa sebelas tahun selepas bersara pada umur 60 tahun heheh..terus aku tanda tangan surat bersara 60 tahun tu hahha… Tahukah anda kenapa purata jangka hayat wanita lebih lama daripada lelaki?? Sebab wanita selalu meluahkan perasaan mereka atau dalam bahasa kampungnya disebut berleter.. jadi mereka tidak pendam apa-apa perasaan dan mereka tidak mengalami tekanan.. manakala lelaki adalah sebaliknya, dimana lelaki lebih banyak mendiamkan diri…dan sentiasa mendengar sahaja leteran si isteri…jadi mereka menerima tekanan yang serius heheh…

p/s: Jangan lupa, kematian tidak mengenal usia =)

Aku bersara pada umur 60 tahun!!!

Bayangkan sekarang ini anda sudah berumur 60 tahun….anda sedang bersiap-siap hendak pergi kerja…

“Atuk hendak pergi mana tu??”, tanya si cucu

“Atuk hendak pergi kerja ni cu”, balas si atuk sambil tersenyum menampakan barisan gigi yang sudah lopong..

“Awal lagi ni tok, baru pukul berapa ni??”, tanyanya lagi

“Atuk terpaksa pergi awal, atuk dah rabun, bawa kereta pun 40 km/j je….masa muda-muda boleh la 5 minit je atuk pandu pergi kerja…sekarang ini ambil masa sejam… Nak keluar parking depan rumah ni pun dah ambil masa 30 minit…Cu, atuk pergi kerja dulu eh, nanti terlambat pula…”

“Okay atuk, bawa kereta elok-elok’, sambil salam tangan atuk..

Atuk pun berjalan menuju ke kereta TAPI

“Atuk”, jerit si cucu sambil berlari ke arah atuknya

“Kenapa??”, balas si atuk sambil mengurut dadanya…terkejut mendengar jeritan cucunya..nasib baik tidak kena serangan jantung tadi…

“Ni beg atuk…atuk tersalah bawa beg sekolah saya pula”

Ini mungkin antara babak yang akan terjadi pada suatu hari nanti…Mula-mula aku risau juga hendak menandatangani dokumen untuk bersara pada umur 60 tahun… Yela mungkin pada waktu tu cucu,anak dan bini sudah ramai ke?? Hehe…Masa itu lah hendak meluangkan masa bersama… Lagipun, aku takut tidak dapat merasa duit pencen itu… Yela, zaman sekarang ini, jarang orang boleh hidup melepasi umur 60 tahun…pelbagai penyakit pelik-pelik dihidapinya… dan dalam surat khabar hari ini, ada disiarkan artikel mengenai purata jangka hayat untuk lelaki dan wanita di Malaysia… Jangka hayat lelaki ialah 71.9 tahun dan wanita ialah 77 tahun… jadi aku ada masa sebelas tahun selepas bersara pada umur 60 tahun heheh..terus aku tanda tangan surat bersara 60 tahun tu hahha… Tahukah anda kenapa purata jangka hayat wanita lebih lama daripada lelaki?? Sebab wanita selalu meluahkan perasaan mereka atau dalam bahasa kampungnya disebut berleter.. jadi mereka tidak pendam apa-apa perasaan dan mereka tidak mengalami tekanan.. manakala lelaki adalah sebaliknya, dimana lelaki lebih banyak mendiamkan diri…dan sentiasa mendengar sahaja leteran si isteri…jadi mereka menerima tekanan yang serius heheh…

p/s: Jangan lupa, kematian tidak mengenal usia =)

Macam aku pula yang kahwin…

Esok majlis akad nikah kawan aku, dan hari ahad adalah majlis persandingannya… Ingat nak datang hari sabtu, saja nak tengok dia gugup depan tok kadi… nak kira berapa banyak kali dia kena ulang akad nikah itu hahaha…tapi di sebabkan ada beberapa hal yang tidak dapat di elakkan…insyaALLAH aku turun hari ahad… Awal-awal lagi dia sudah bagi tahu aku…

“Kalau kita gugup, dan banyak kali akad itu…bermakna kita sayang dan berdebar untuk memperisterikan wanita yang kita sayang itu”

Hahaha….ada-ada saja alasannya… Dan kebetulan cuti yang aku pohon…telah diluluskan oleh bos besar pagi tadi….nampak macam aku pula yang akan kahwin hujung minggu ni hahah…kononnya ambil cuti sampai seminggu untuk pergi berbulan madu hahahah

Disini, aku ingin mengucapkan selamat pengantin baru kepada kawan aku, Faiz dan pasangannya, ziela yang akan melangsungkan majlis perkahwinan mereka pada hujung minggu ini…dan kepada kawan-kawan aku yang lain, yang aku tidak dapat menghadirkan diri ke majlis perkahwinan mereka, aku minta maaf… kita hanya mampu merancang, tuhan yang menentukannya…

Macam aku pula yang kahwin…

Esok majlis akad nikah kawan aku, dan hari ahad adalah majlis persandingannya… Ingat nak datang hari sabtu, saja nak tengok dia gugup depan tok kadi… nak kira berapa banyak kali dia kena ulang akad nikah itu hahaha…tapi di sebabkan ada beberapa hal yang tidak dapat di elakkan…insyaALLAH aku turun hari ahad… Awal-awal lagi dia sudah bagi tahu aku…

“Kalau kita gugup, dan banyak kali akad itu…bermakna kita sayang dan berdebar untuk memperisterikan wanita yang kita sayang itu”

Hahaha….ada-ada saja alasannya… Dan kebetulan cuti yang aku pohon…telah diluluskan oleh bos besar pagi tadi….nampak macam aku pula yang akan kahwin hujung minggu ni hahah…kononnya ambil cuti sampai seminggu untuk pergi berbulan madu hahahah

Disini, aku ingin mengucapkan selamat pengantin baru kepada kawan aku, Faiz dan pasangannya, ziela yang akan melangsungkan majlis perkahwinan mereka pada hujung minggu ini…dan kepada kawan-kawan aku yang lain, yang aku tidak dapat menghadirkan diri ke majlis perkahwinan mereka, aku minta maaf… kita hanya mampu merancang, tuhan yang menentukannya…

Thursday, December 22, 2011

Jika Kiamat 2012, sudahkah anda bersedia??

Banyak ramalan menyatakan kiamat akan berlaku pada tahun 2012, dan tahun 2012 semakin hampir… iaitu kira-kira 10 hari sahaja lagi… Dan aku pernah lepak dengan kawan baik aku…. Dengar dia bercerita mengenai kiamat 2012 ini dari malam sampai ke subuh… meremang juga bulu roma aku, kerana terlalu takut untuk menggambarkan suasana kiamat itu…. Kita tidak boleh menafikan dengan menyatakan bahawa yang kiamat tidak akan berlaku…Cuma harinya sahaja kita tidak tahu….tetapi kalau kita membaca dan memahami Al-Quran dan buku-buku agama, pasti kita akan melihat pada zaman sekarang tanda-tanda kiamat semakin jelas kelihatan…. Betul kan??

Jadi apa persediaan kita??

Ketika kawan aku bercerita mengenai kiamat akan berlaku pada tahun 2012… aku ada bertanya pada dia..

“Betul ke kiamat akan berlaku pada tahun 2012”


“Persoalannya bukan bila kiamat akan berlaku, tapi adakah kita sudah bersedia untuk menghadapinya??” balas kawan aku


Jika kiamat tidak berlaku pada tahun 2012 sekalipun, tetapi kita sudah bersedia dengan amalan yang cukup untuk dibawa bersama ke alam yang lain yang kekal abadi… Sebab kita tidak tahu bila kita akan mati…

Dan baru-baru ini, ketika aku melalui lebuh raya PLUS menghala ke tol Tangkak…yang tidak pernah sesekali berlaku kesesakan pada jam 1.00 pagi…. Aku melihat ramai polis dihadapan… aku ingatkan sekatan jalan raya, jadi cepat-cepat aku pastikan semua orang di dalam kereta aku menjadi pengguna jalan raya yang paling baik…aku pastikan tali pinggang keselamatan di pakai, terutamanya penumpang belakang…. Apabila aku menghampiri kawasan polis itu, aku melihat sekujur tubuh kaku terbaring diatas jalan raya yang sudah ditutupi dengan plastik…. Dan aku perhatikan sekeliling terdapat sekumpulan golongan remaja, dan aku yakin mereka adalah kawan kepada mangsa… Jadi kematian datang tidak mengenal usia!!


Persoalan sekarang, adakah amalan kita sudah cukup untuk di bawa menemui Allah?? Adakah kita layak untuk mendiami syurga Allah?? Dan aku pernah ditanya oleh pakcik aku dahulu…

“Angah rasa amalan angah sudah cukup ke untuk masuk syurga??”


“Tak tahulah pakcik, asalkan sembahyang 5 waktu tidak ditinggalkan lah”


“Pakcik rasa belum cukup kalau setakat sembahyang 5 waktu saja”

“Kenapa pakcik??”

“Yela, Rasulullah s.a.w yang telah dijaminkan tempat dalam syurga pun masih melakukan dan menurut segala apa yang disuruh oleh Allah seperti solat, puasa, berzikir dan sebagainya…. Ini kan manusia, yang kadang-kadang leka dan lalai dalam melakukan perintah Allah, macam mana kamu boleh kata kamu layak untuk masuk syurga Allah?? Kamu tidak tahu malu ke??”

Sejak itu, aku sedar….kita jangan lah cepat merasa puas dalam melakukan perintah Allah…kena tanamkan sifat rasa tidak cukup dalam melakukan ibadat dan kebaikan… dan tidak terlambat untuk melakukan kebaikan mulai hari ini….jika sebelum ini, kita tidak pernah bersolat, tidak terlambat untuk memulakan hari ini… kerana kita tahu Allah itu Maha Pengampun…. Dan biasa lah, apabila kita cuba untuk mengubah ke arah yang lebih baik…dugaannya sangat la besar…aku sudah merasainya.. dan itulah janji syaitan, dia akan berusaha untuk menyesatkan manusia sehingga kiamat…

p/s: Aku tulis entri ini, bukanlah sebab aku baik atau hendak tunjuk baik…tapi hanyalah sebagai peringatan terutamnya kepada diri aku… Jika anda pandang positif, anda akan dapat mesej yang cuba disampaikan…

“Sebarkanlah meskipun hanya satu ayat”




Kosmo: Lokasi tempat ramalan kiamat di Chiapas, Mexico

Jika Kiamat 2012, sudahkah anda bersedia??

Banyak ramalan menyatakan kiamat akan berlaku pada tahun 2012, dan tahun 2012 semakin hampir… iaitu kira-kira 10 hari sahaja lagi… Dan aku pernah lepak dengan kawan baik aku…. Dengar dia bercerita mengenai kiamat 2012 ini dari malam sampai ke subuh… meremang juga bulu roma aku, kerana terlalu takut untuk menggambarkan suasana kiamat itu…. Kita tidak boleh menafikan dengan menyatakan bahawa yang kiamat tidak akan berlaku…Cuma harinya sahaja kita tidak tahu….tetapi kalau kita membaca dan memahami Al-Quran dan buku-buku agama, pasti kita akan melihat pada zaman sekarang tanda-tanda kiamat semakin jelas kelihatan…. Betul kan??

Jadi apa persediaan kita??

Ketika kawan aku bercerita mengenai kiamat akan berlaku pada tahun 2012… aku ada bertanya pada dia..

“Betul ke kiamat akan berlaku pada tahun 2012”


“Persoalannya bukan bila kiamat akan berlaku, tapi adakah kita sudah bersedia untuk menghadapinya??” balas kawan aku


Jika kiamat tidak berlaku pada tahun 2012 sekalipun, tetapi kita sudah bersedia dengan amalan yang cukup untuk dibawa bersama ke alam yang lain yang kekal abadi… Sebab kita tidak tahu bila kita akan mati…

Dan baru-baru ini, ketika aku melalui lebuh raya PLUS menghala ke tol Tangkak…yang tidak pernah sesekali berlaku kesesakan pada jam 1.00 pagi…. Aku melihat ramai polis dihadapan… aku ingatkan sekatan jalan raya, jadi cepat-cepat aku pastikan semua orang di dalam kereta aku menjadi pengguna jalan raya yang paling baik…aku pastikan tali pinggang keselamatan di pakai, terutamanya penumpang belakang…. Apabila aku menghampiri kawasan polis itu, aku melihat sekujur tubuh kaku terbaring diatas jalan raya yang sudah ditutupi dengan plastik…. Dan aku perhatikan sekeliling terdapat sekumpulan golongan remaja, dan aku yakin mereka adalah kawan kepada mangsa… Jadi kematian datang tidak mengenal usia!!


Persoalan sekarang, adakah amalan kita sudah cukup untuk di bawa menemui Allah?? Adakah kita layak untuk mendiami syurga Allah?? Dan aku pernah ditanya oleh pakcik aku dahulu…

“Angah rasa amalan angah sudah cukup ke untuk masuk syurga??”


“Tak tahulah pakcik, asalkan sembahyang 5 waktu tidak ditinggalkan lah”


“Pakcik rasa belum cukup kalau setakat sembahyang 5 waktu saja”

“Kenapa pakcik??”

“Yela, Rasulullah s.a.w yang telah dijaminkan tempat dalam syurga pun masih melakukan dan menurut segala apa yang disuruh oleh Allah seperti solat, puasa, berzikir dan sebagainya…. Ini kan manusia, yang kadang-kadang leka dan lalai dalam melakukan perintah Allah, macam mana kamu boleh kata kamu layak untuk masuk syurga Allah?? Kamu tidak tahu malu ke??”

Sejak itu, aku sedar….kita jangan lah cepat merasa puas dalam melakukan perintah Allah…kena tanamkan sifat rasa tidak cukup dalam melakukan ibadat dan kebaikan… dan tidak terlambat untuk melakukan kebaikan mulai hari ini….jika sebelum ini, kita tidak pernah bersolat, tidak terlambat untuk memulakan hari ini… kerana kita tahu Allah itu Maha Pengampun…. Dan biasa lah, apabila kita cuba untuk mengubah ke arah yang lebih baik…dugaannya sangat la besar…aku sudah merasainya.. dan itulah janji syaitan, dia akan berusaha untuk menyesatkan manusia sehingga kiamat…

p/s: Aku tulis entri ini, bukanlah sebab aku baik atau hendak tunjuk baik…tapi hanyalah sebagai peringatan terutamnya kepada diri aku… Jika anda pandang positif, anda akan dapat mesej yang cuba disampaikan…

“Sebarkanlah meskipun hanya satu ayat”




Kosmo: Lokasi tempat ramalan kiamat di Chiapas, Mexico

Wednesday, December 21, 2011

Aku Cuti Sakan….

Yeah….Aku Cuti sakan minggu depan…. Aku cuti seminggu dari Krismas sampai tahun baru hehehe…

Tapi aku baru je mohon cuti tadi….belum tahu lulus atau tidak….harap bos besar luluskanlah hehehe

Tadi, aku isilah borang cuti dengan semangatnya, dan semasa aku ingin mendapatkan sokongan daripada ketua jabatan… hati aku berdebar-debar…berombak…tapi bukan ombak rindu heheh….adakah cuti aku akan disokong??... Aku pun pergi ke bilik ketua-jabatan aku…. Aku intai dari cermin biliknya….Yes, Ketua Jabatan ada dalam bilik… aku menghampiri ke pintu biliknya… aku pun mengetuk…

TOK TOK TOK

“Assalamualaikum”

“Waalaikumussalam, ye hendak apa?”

“Saya hendak cuti”, sambil aku menghulurkan borang cuti aku.

“Kenapa hendak cuti 4 hari?? Ramai pekerja cuti pada 4 hari itu”, balasnya sambil meneliti borang cuti aku…

“Sebab saya hendak mengelakkan kesesakan di Pintu masuk Melaka,tol Ayer Keroh. Biasanya Krismas dan Tahun baru, mesti sesak kat tol tu”, kata aku dengan selamba…

Ketua Jambatan aku hanya ketawa sahaja, sambil menurunkan tanda tangan menyokong borang cuti aku. Mungkin dia tidak sangka jawapan itu yang akan terkeluar daripada mulut aku…Tak kan aku hendak bagi alasan….

“Nak buat persiapan untuk anak masuk sekolah”…. HAHA.. anak tekak dan anak mata je aku ada sekarang ini…HEHHE

Sekarang hanya tinggal persetujuan bos besar aku je…Lepas tu aku BERCUTI!!!!!

Aku Cuti Sakan….

Yeah….Aku Cuti sakan minggu depan…. Aku cuti seminggu dari Krismas sampai tahun baru hehehe…

Tapi aku baru je mohon cuti tadi….belum tahu lulus atau tidak….harap bos besar luluskanlah hehehe

Tadi, aku isilah borang cuti dengan semangatnya, dan semasa aku ingin mendapatkan sokongan daripada ketua jabatan… hati aku berdebar-debar…berombak…tapi bukan ombak rindu heheh….adakah cuti aku akan disokong??... Aku pun pergi ke bilik ketua-jabatan aku…. Aku intai dari cermin biliknya….Yes, Ketua Jabatan ada dalam bilik… aku menghampiri ke pintu biliknya… aku pun mengetuk…

TOK TOK TOK

“Assalamualaikum”

“Waalaikumussalam, ye hendak apa?”

“Saya hendak cuti”, sambil aku menghulurkan borang cuti aku.

“Kenapa hendak cuti 4 hari?? Ramai pekerja cuti pada 4 hari itu”, balasnya sambil meneliti borang cuti aku…

“Sebab saya hendak mengelakkan kesesakan di Pintu masuk Melaka,tol Ayer Keroh. Biasanya Krismas dan Tahun baru, mesti sesak kat tol tu”, kata aku dengan selamba…

Ketua Jambatan aku hanya ketawa sahaja, sambil menurunkan tanda tangan menyokong borang cuti aku. Mungkin dia tidak sangka jawapan itu yang akan terkeluar daripada mulut aku…Tak kan aku hendak bagi alasan….

“Nak buat persiapan untuk anak masuk sekolah”…. HAHA.. anak tekak dan anak mata je aku ada sekarang ini…HEHHE

Sekarang hanya tinggal persetujuan bos besar aku je…Lepas tu aku BERCUTI!!!!!

Tuesday, December 20, 2011

Wahai Si Ulser, Kenapa jeles??

Arghhhh!!! Tertekan aku….

Ulser muncul kembali….

Alkisahnya, Jumaat lepas tempat kerja aku menganjurkan program “Team Building” untuk kesemua pekerjanya di Hotel Crystal Crown, Johor Baharu…Program itu dianjurkan selama 3 hari iaitu dari hari jumaat hingga hari Ahad…. Aku sangat gembira!!! Dapat duduk hotel dan makan makanan hotel lagi…Yeaahhhhh… Kebiasaannya, selepas aku pulang daripada kursus atau program di hotel, pasti berat aku akan naik hahahah

Malam sebelum bertolak ke hotel itu, aku mula rasa lain macam dalam mulut aku…. Rasa sukar untuk menelan air liur dan makanan…. Ni mesti ulser tumbuh!!! Keesokannya, semakin rasa sakit…. Jadi aku tidak dapat menikmati makanan hotel dengan selesa….aku hanya memilih makanan yang lembut sahaja… sangat rugi!!! Begitu juga dengan hari kedua dan ketiga, aku masih kena makan makanan lembut… tapi hari ketiga, ulser itu semakin beransur baik… tapi tetap sukar untuk menelan makanan…

Apabila sudah balik ke rumah, dan keesokan harinya…ulser itu sudah baik…Kawan aku kata, untuk bagi ulser itu baik atau mengelak daripada terkena ulser, kita kena kerap minum air masak… dan hari ini aku terasa lain dalam mulut aku…terasa sakit ketika menelan air liur…. janganlah ulser muncul balik….kerana khamis ini aku ada jamuan tahunan untuk tempat kerja aku…. Aku hendak makan puas-puas heheheh… Ni kena minum air masak banyak-banyak ni!!!!

Wahai Si Ulser, Kenapa jeles??

Arghhhh!!! Tertekan aku….

Ulser muncul kembali….

Alkisahnya, Jumaat lepas tempat kerja aku menganjurkan program “Team Building” untuk kesemua pekerjanya di Hotel Crystal Crown, Johor Baharu…Program itu dianjurkan selama 3 hari iaitu dari hari jumaat hingga hari Ahad…. Aku sangat gembira!!! Dapat duduk hotel dan makan makanan hotel lagi…Yeaahhhhh… Kebiasaannya, selepas aku pulang daripada kursus atau program di hotel, pasti berat aku akan naik hahahah

Malam sebelum bertolak ke hotel itu, aku mula rasa lain macam dalam mulut aku…. Rasa sukar untuk menelan air liur dan makanan…. Ni mesti ulser tumbuh!!! Keesokannya, semakin rasa sakit…. Jadi aku tidak dapat menikmati makanan hotel dengan selesa….aku hanya memilih makanan yang lembut sahaja… sangat rugi!!! Begitu juga dengan hari kedua dan ketiga, aku masih kena makan makanan lembut… tapi hari ketiga, ulser itu semakin beransur baik… tapi tetap sukar untuk menelan makanan…

Apabila sudah balik ke rumah, dan keesokan harinya…ulser itu sudah baik…Kawan aku kata, untuk bagi ulser itu baik atau mengelak daripada terkena ulser, kita kena kerap minum air masak… dan hari ini aku terasa lain dalam mulut aku…terasa sakit ketika menelan air liur…. janganlah ulser muncul balik….kerana khamis ini aku ada jamuan tahunan untuk tempat kerja aku…. Aku hendak makan puas-puas heheheh… Ni kena minum air masak banyak-banyak ni!!!!

Saturday, December 10, 2011

Borang bantuan RM 500…

Tadi aku singgah sebentar di sebuah warong…

Saja menghilangkan lelah dan ambil kesempatan itu untuk mengenali orang kampong…

Maklum lah aku baru saja duduk disini….kena lah mesra alam sikit heheh…

Sedang leka menghirup air yang terhidang…

Aku perhatikan…seorang lelaki cina yang agak berusia memasuki warong itu…

Sambil membawa beberapa helai kertas…..

Dia edarkan kertas itu kepada beberapa orang kampong yang ada di warong itu….

Semua dia bagi…bukan hanya untuk orang cina saja….melayu….cina….india semua dapat

Aku tersenyum melihat gelagat mereka….hidup bersatu padu tanpa prasangka….

Aku saja menjeling pada kertas yang di edarkan…

Oh…borang bantuan Rm 500 tu....baru mula di edar hari ini….

Tetiba aku tengok, semua yang ada di warong itu mula bergegas balik….

Aku tegur salah seorang pakcik…

“Hendak ke mana tu pakcik??”

“Hendak isi borang ini…nanti dapat RM 500”, balasnya….

Walaupun bagi sesetengah orang RM 500 tidak besar nilainya….tetapi ramai lagi yang amat memerlukannya…

Aku bersyukur!!!

p/s: Wahai YB….cuba lah sesekali turun padang ke kawasan anda…melihat kehidupan rakyat tanpa membawa rombongan dan memberitahu sesiapa akan kedatangan anda… anda pasti akan jumpa banyak masalah rakyat…kalau anda turun dengan rombongan yang ramai dan sudah ada orang yang tahu kedatangan anda…pasti kawasan itu sudah terlebih dahulu di turun dan di bersihkan….lepas anda balik, pasti kawasan itu terbiar....sudah biasa tengok!!!

Borang bantuan RM 500…

Tadi aku singgah sebentar di sebuah warong…

Saja menghilangkan lelah dan ambil kesempatan itu untuk mengenali orang kampong…

Maklum lah aku baru saja duduk disini….kena lah mesra alam sikit heheh…

Sedang leka menghirup air yang terhidang…

Aku perhatikan…seorang lelaki cina yang agak berusia memasuki warong itu…

Sambil membawa beberapa helai kertas…..

Dia edarkan kertas itu kepada beberapa orang kampong yang ada di warong itu….

Semua dia bagi…bukan hanya untuk orang cina saja….melayu….cina….india semua dapat

Aku tersenyum melihat gelagat mereka….hidup bersatu padu tanpa prasangka….

Aku saja menjeling pada kertas yang di edarkan…

Oh…borang bantuan Rm 500 tu....baru mula di edar hari ini….

Tetiba aku tengok, semua yang ada di warong itu mula bergegas balik….

Aku tegur salah seorang pakcik…

“Hendak ke mana tu pakcik??”

“Hendak isi borang ini…nanti dapat RM 500”, balasnya….

Walaupun bagi sesetengah orang RM 500 tidak besar nilainya….tetapi ramai lagi yang amat memerlukannya…

Aku bersyukur!!!

p/s: Wahai YB….cuba lah sesekali turun padang ke kawasan anda…melihat kehidupan rakyat tanpa membawa rombongan dan memberitahu sesiapa akan kedatangan anda… anda pasti akan jumpa banyak masalah rakyat…kalau anda turun dengan rombongan yang ramai dan sudah ada orang yang tahu kedatangan anda…pasti kawasan itu sudah terlebih dahulu di turun dan di bersihkan….lepas anda balik, pasti kawasan itu terbiar....sudah biasa tengok!!!

Monday, December 5, 2011

Undi mereka tidak rahsia!!!

Ini tidak adil!!!

Undi sepatutnya rahsia!!!!

Mana boleh orang lain tahu!!!!

Bentak seseorang kononnya memperjuangkan hak rakyat…tapi kalau di tengok betul-betul benda yang diperjuangkan hanyalah hal remeh temeh….sepatutnya memperjuangkan perkara yang lebih besar lagi seperti menurunkan harga barang yang semakin naik, kebajikan rakyat dan sebagainya yang berguna…

Wah dahsyat intro entri aku kali ini….hehe ni mesti kes bahang pilihan raya utama 13 (PRU13) yang semakin hampir…. Bayangkan kalau angkasawan kita, sama ada Dr. Sheikh Muzafar atau Dr faiz berada di angkasa semasa proses pilihan raya berlaku…apa yang akan berlaku??? aku yakin, mesti dialog seperti intro tadi akan kedengaran ehehe….

Baru-baru ini, dua angkasawan Rusia, Anton Shkaplerov dan Anatoly Ivanishin telah membuang undi bagi pilihan raya Parlimen Rusia dari angkasa…Ini kira undi pos juga ke???heheh… Mereka yang merupakan krew Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) itu telah membuang undi pada altitud 350 kilometer dari Bumi dengan menggunakan talian ke pusat kawalan misi di Moscow. Mereka telah berada di orbit sejak November dan dijangka akan pulang ke Bumi pada bulan Mac tahun depan.

p/s: Setiap rakyat ada hak untuk menentukan pemerintah…jadi gunakan kuasa anda untuk mengundi… tidak sabarnya, hendak mengundi buat pertama kalinya dalam PRU 13…

Undi mereka tidak rahsia!!!

Ini tidak adil!!!

Undi sepatutnya rahsia!!!!

Mana boleh orang lain tahu!!!!

Bentak seseorang kononnya memperjuangkan hak rakyat…tapi kalau di tengok betul-betul benda yang diperjuangkan hanyalah hal remeh temeh….sepatutnya memperjuangkan perkara yang lebih besar lagi seperti menurunkan harga barang yang semakin naik, kebajikan rakyat dan sebagainya yang berguna…

Wah dahsyat intro entri aku kali ini….hehe ni mesti kes bahang pilihan raya utama 13 (PRU13) yang semakin hampir…. Bayangkan kalau angkasawan kita, sama ada Dr. Sheikh Muzafar atau Dr faiz berada di angkasa semasa proses pilihan raya berlaku…apa yang akan berlaku??? aku yakin, mesti dialog seperti intro tadi akan kedengaran ehehe….

Baru-baru ini, dua angkasawan Rusia, Anton Shkaplerov dan Anatoly Ivanishin telah membuang undi bagi pilihan raya Parlimen Rusia dari angkasa…Ini kira undi pos juga ke???heheh… Mereka yang merupakan krew Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) itu telah membuang undi pada altitud 350 kilometer dari Bumi dengan menggunakan talian ke pusat kawalan misi di Moscow. Mereka telah berada di orbit sejak November dan dijangka akan pulang ke Bumi pada bulan Mac tahun depan.

p/s: Setiap rakyat ada hak untuk menentukan pemerintah…jadi gunakan kuasa anda untuk mengundi… tidak sabarnya, hendak mengundi buat pertama kalinya dalam PRU 13…

Thursday, December 1, 2011

Ibu

Pendeknya tajuk entri aku kali ini…satu patah perkataan sahaja…Tapi mempunyai makna yang sangat besar…IBU..ni ibu yang juga dipanggil emak tau…bukan ibu ayam, ibu jari mahupun ibu kota.


Dulu, aku pernah dengar satu teka-teki ini….


”Bila dihadapan kita sayang, tapi bila dibelakang kita makan”..



Jawapannya IBU….bila dihadapan kita eja I.B.U….bila dibelakang, U.B.I hehehe….

Entri ini tercipta sebab aku terbaca satu keratan akhbar hari ini, dimana seorang ibu merayu anaknya pulang….aku ulang taip lagi sekali…seorang ibu MERAYU 6 orang anaknya pulang….hurm..betul kata orang dulu-dulu…seorang ibu boleh menjaga anak yang ramai, tapi tidak semestinya anak yang ramai itu boleh menjaga seorang ibu….


Bila kali terakhir anda memeluk dan mencium ibu anda???


Hurm…mungkin ramai yang tak pernah peluk atau cium ibu mereka…kononnya segan…tapi tidak segan pula peluk teman mereka di khalayak ramai….Okay-okay, aku tukar soalan…


Bila kali terakhir anda jumpa dan melihat ibu anda??


Hurm…mungkin ramai juga yang sudah lama tidak menjenguk ibu dan bapanya di kampong…. Macam-macam alasan yang diberi…sibuk..tiada masa dan sebagainya….Okay-okay aku tukar lagi soalan…


Bila kali terakhir anda menghubungi ibu bapa anda…bertanya khabar dan mendengar suara mereka???


Hurm…masih lagi beralasan??? Kredit tiada??


Aku tidak tahu hendak cakap apa lagi jika anda masih beralasan… ibu bapa anda mungkin masih hidup lagi…jadi anda tidak rasa kesunyian dan kerinduan itu…cuba lah anda mendampingi anak-anak yatim, sebab dulu masa aku belajar…aku selalu bersama mereka…mereka selalu kata, mereka rindu pada ibu bapa mereka…mereka berharap di beri peluang walaupun sekali…untuk memeluk ibu bapa mereka… Jadi, kita yang masih mempunyai ibu bapa…peluk lah,hubungilah dan katakan sayang pada mereka… jangan tunggu sehingga hari esok… mungkin hari esok sudah tiada


p/s (i): Kasihnya ibu membawa ke syurga. Ibu adalah seumpama mentari yang seringkali menyinari kehidupan setiap insan di dunia ini. Cintanya seorang ibu kepada anak-anak sudah tersemai sejak mereka di dalam kandungan lagi. Dan kasih tersebut terus berkembang mekar buat selamanya.

p/s (ii): Kita pernah mendengar anak yang dilahirkan ke dunia ini tanpa ayah, sebagaimana kisah Nabi Allah,Nabi Isa a.s tetapi kita tidak pernah mendengar anak yang dilahirkan tanpa ibu. Maha Suci Allah.Muliakanlah ibu-ibu kami.

Hayatilah lagu ini:-


Ibu

Pendeknya tajuk entri aku kali ini…satu patah perkataan sahaja…Tapi mempunyai makna yang sangat besar…IBU..ni ibu yang juga dipanggil emak tau…bukan ibu ayam, ibu jari mahupun ibu kota.


Dulu, aku pernah dengar satu teka-teki ini….


”Bila dihadapan kita sayang, tapi bila dibelakang kita makan”..



Jawapannya IBU….bila dihadapan kita eja I.B.U….bila dibelakang, U.B.I hehehe….

Entri ini tercipta sebab aku terbaca satu keratan akhbar hari ini, dimana seorang ibu merayu anaknya pulang….aku ulang taip lagi sekali…seorang ibu MERAYU 6 orang anaknya pulang….hurm..betul kata orang dulu-dulu…seorang ibu boleh menjaga anak yang ramai, tapi tidak semestinya anak yang ramai itu boleh menjaga seorang ibu….


Bila kali terakhir anda memeluk dan mencium ibu anda???


Hurm…mungkin ramai yang tak pernah peluk atau cium ibu mereka…kononnya segan…tapi tidak segan pula peluk teman mereka di khalayak ramai….Okay-okay, aku tukar soalan…


Bila kali terakhir anda jumpa dan melihat ibu anda??


Hurm…mungkin ramai juga yang sudah lama tidak menjenguk ibu dan bapanya di kampong…. Macam-macam alasan yang diberi…sibuk..tiada masa dan sebagainya….Okay-okay aku tukar lagi soalan…


Bila kali terakhir anda menghubungi ibu bapa anda…bertanya khabar dan mendengar suara mereka???


Hurm…masih lagi beralasan??? Kredit tiada??


Aku tidak tahu hendak cakap apa lagi jika anda masih beralasan… ibu bapa anda mungkin masih hidup lagi…jadi anda tidak rasa kesunyian dan kerinduan itu…cuba lah anda mendampingi anak-anak yatim, sebab dulu masa aku belajar…aku selalu bersama mereka…mereka selalu kata, mereka rindu pada ibu bapa mereka…mereka berharap di beri peluang walaupun sekali…untuk memeluk ibu bapa mereka… Jadi, kita yang masih mempunyai ibu bapa…peluk lah,hubungilah dan katakan sayang pada mereka… jangan tunggu sehingga hari esok… mungkin hari esok sudah tiada


p/s (i): Kasihnya ibu membawa ke syurga. Ibu adalah seumpama mentari yang seringkali menyinari kehidupan setiap insan di dunia ini. Cintanya seorang ibu kepada anak-anak sudah tersemai sejak mereka di dalam kandungan lagi. Dan kasih tersebut terus berkembang mekar buat selamanya.

p/s (ii): Kita pernah mendengar anak yang dilahirkan ke dunia ini tanpa ayah, sebagaimana kisah Nabi Allah,Nabi Isa a.s tetapi kita tidak pernah mendengar anak yang dilahirkan tanpa ibu. Maha Suci Allah.Muliakanlah ibu-ibu kami.

Hayatilah lagu ini:-


Wednesday, November 30, 2011

Malaysia patut ikut!!!

Iklan!!!

Aku ni jarang terpengaruh dengan iklan, walaupun ramai yang kata iklan ni mampu menarik pembeli… tapi bagi aku TIDAK!!!….Selalunya iklan mesti banyak disiarkan, semasa tayangan drama-drama yang best di TV…Mengganggu tumpuan je…walaupun satu-satu iklan itu tidak sampai seminit…tapi bila setiap kali iklan, hampir 10 iklan disiarkan…..selalunya, apabila iklan disiarkan, aku akan cepat-cepat lari ke tandas…. Bagi menunaikan segala hajat yang aku simpan atau pun aku akan lari ke dapur, mencari hidangan bagi memenuhi perut aku semasa menonton nanti….Kebiasaannya, aku hanya akan terpengaruh dengan iklan KFC je…hahah… Kalau ada iklan hidangan KFC yang terbaru, aku pasti hendak mencubanya heheh

Dan yang terbaru, China akan melarang siar iklan ketika tayangan drama…Sudah pasti penduduk China amat mengalu-alukan cadangan itu…dan sepatutnya menjadi contoh kepada Malaysia juga. Kalau nak iklan pun, jangan lah banyak sangat iklan pada drama-drama yang best heheh….sekarang ni drama “tentang Dhia” kat TV3 sangat best…Iklan lah banyak-banyak waktu azan maghrib tu…boleh aku tunaikan solat maghrib dulu pada waktu tu hehehe..Setuju tak??

p/s: Nasib baik la, semasa perlawanan bola berlangsung, tiada iklan!!!

Malaysia patut ikut!!!

Iklan!!!

Aku ni jarang terpengaruh dengan iklan, walaupun ramai yang kata iklan ni mampu menarik pembeli… tapi bagi aku TIDAK!!!….Selalunya iklan mesti banyak disiarkan, semasa tayangan drama-drama yang best di TV…Mengganggu tumpuan je…walaupun satu-satu iklan itu tidak sampai seminit…tapi bila setiap kali iklan, hampir 10 iklan disiarkan…..selalunya, apabila iklan disiarkan, aku akan cepat-cepat lari ke tandas…. Bagi menunaikan segala hajat yang aku simpan atau pun aku akan lari ke dapur, mencari hidangan bagi memenuhi perut aku semasa menonton nanti….Kebiasaannya, aku hanya akan terpengaruh dengan iklan KFC je…hahah… Kalau ada iklan hidangan KFC yang terbaru, aku pasti hendak mencubanya heheh

Dan yang terbaru, China akan melarang siar iklan ketika tayangan drama…Sudah pasti penduduk China amat mengalu-alukan cadangan itu…dan sepatutnya menjadi contoh kepada Malaysia juga. Kalau nak iklan pun, jangan lah banyak sangat iklan pada drama-drama yang best heheh….sekarang ni drama “tentang Dhia” kat TV3 sangat best…Iklan lah banyak-banyak waktu azan maghrib tu…boleh aku tunaikan solat maghrib dulu pada waktu tu hehehe..Setuju tak??

p/s: Nasib baik la, semasa perlawanan bola berlangsung, tiada iklan!!!

Aku sudah guna tiket baru LRT…

Anda semua sudah guna??

Aku baru je guna tiket baru LRT….hari ahad lepas…sudah lama aku tidak balik KL…semua sudah berubah…

Kali ini hanya perlu guna token je….canggih…aku teruja bila mesin tu boleh scan token tu hahah… Kali ini aku tidak perlu risau tiket lrt akan rosak….aku biasa letak tiket lrt dalam seluar, kadang-kadang tiket itu akan rosak bila aku duduk….jadi dulu selalunya aku hanya berdiri sahaja bila naik lrt…kononnya nampak baik la bagi tempat duduk kosong tu kepada orang yang lebih memerlukan seperti Orang kelainan upaya, kanak-kanak, ibu mengandung dan bapa mengandung (buncit) hehhehe

Tetapi sekarang, aku pantang nampak tempat duduk kosong dalam LRT….dengan lajunya aku duduk dan buat-buat tidur haha….

Masa mula-mula aku guna tiket baru LRT ini, aku keliru juga…nasib baik ada orang tolong hahha… Tapi ada beberapa kelemahan yang aku nampak la dalam sistem baru ni…sistem token….. pertama, hanya boleh membeli untuk tiket perjalanan sehala sahaja….biasanya dulu kalau aku pergi KLCC, aku akan beli terus tiket dua hala…senang sikit sebab KLCC selalu ramai orang…susah nak beli tiket kat situ…. Kedua, mesin ni tidak terima duit besar…kena sediakan duit kecil la untuk membeli tiket ini….

Tetapi aku yakin, apabila sesuatu sistem itu diperkenalkan…tujuannya hanya satu…untuk lebih memudahkan prosesnya…jadi ayuh sokong….yang belum naik LRT tu, cepat-cepat lah naik… artis pun ada yang naik LRT tau…sebab aku jumpa seorang artis lelaki dalam LRT hari tu hahha

Aku sudah guna tiket baru LRT…

Anda semua sudah guna??

Aku baru je guna tiket baru LRT….hari ahad lepas…sudah lama aku tidak balik KL…semua sudah berubah…

Kali ini hanya perlu guna token je….canggih…aku teruja bila mesin tu boleh scan token tu hahah… Kali ini aku tidak perlu risau tiket lrt akan rosak….aku biasa letak tiket lrt dalam seluar, kadang-kadang tiket itu akan rosak bila aku duduk….jadi dulu selalunya aku hanya berdiri sahaja bila naik lrt…kononnya nampak baik la bagi tempat duduk kosong tu kepada orang yang lebih memerlukan seperti Orang kelainan upaya, kanak-kanak, ibu mengandung dan bapa mengandung (buncit) hehhehe

Tetapi sekarang, aku pantang nampak tempat duduk kosong dalam LRT….dengan lajunya aku duduk dan buat-buat tidur haha….

Masa mula-mula aku guna tiket baru LRT ini, aku keliru juga…nasib baik ada orang tolong hahha… Tapi ada beberapa kelemahan yang aku nampak la dalam sistem baru ni…sistem token….. pertama, hanya boleh membeli untuk tiket perjalanan sehala sahaja….biasanya dulu kalau aku pergi KLCC, aku akan beli terus tiket dua hala…senang sikit sebab KLCC selalu ramai orang…susah nak beli tiket kat situ…. Kedua, mesin ni tidak terima duit besar…kena sediakan duit kecil la untuk membeli tiket ini….

Tetapi aku yakin, apabila sesuatu sistem itu diperkenalkan…tujuannya hanya satu…untuk lebih memudahkan prosesnya…jadi ayuh sokong….yang belum naik LRT tu, cepat-cepat lah naik… artis pun ada yang naik LRT tau…sebab aku jumpa seorang artis lelaki dalam LRT hari tu hahha

Tuesday, November 29, 2011

Beri aku 6 minit…

Aku ada seorang kawan ini….perempuan….Dulu, bila aku hendak ajak dia keluar, pergi jalan-jalan ke….dia mesti akan cakap…

“Bagi aku 5 minit, nak bersiap”

Tapi yang pasti, aku kena tunggu dia 50 minit….biasalah perempuan….banyak benda nak di buat sebelum keluar… hendak mekap semua bagai…eh silap, hendak kemas rumah, basuh baju, memasak sebenarnya sebelum keluar rumah hehehe

Tapi sekarang, bila aku ajak dia keluar….dia sudah tidak sebut lagi…Beri dia 5 minit…TAPI…

“Bagi aku 6 minit, nak bersiap”

Ni mesti gara-gara 6 minit, Bahrain mampu sumbatkan 3 gol lawan Malaysia….

Dia kata, dengan 6 minit, Bahrain mampu buat 3 gol, jadi dia guna semangat 6 minit itu untuk bersiap la heheh…

Dulu jika aku hanya perlu menunggu dia 50 minit sahaja, sekarang aku kena tunggu dia 60 minit pula…10 minit masa tambahan….ni semua sebab dia sudah mula memakai tudung ala-ala yuna….ambil masa lebih sikit untuk melilitnya….

Beri aku 6 minit…

Aku ada seorang kawan ini….perempuan….Dulu, bila aku hendak ajak dia keluar, pergi jalan-jalan ke….dia mesti akan cakap…

“Bagi aku 5 minit, nak bersiap”

Tapi yang pasti, aku kena tunggu dia 50 minit….biasalah perempuan….banyak benda nak di buat sebelum keluar… hendak mekap semua bagai…eh silap, hendak kemas rumah, basuh baju, memasak sebenarnya sebelum keluar rumah hehehe

Tapi sekarang, bila aku ajak dia keluar….dia sudah tidak sebut lagi…Beri dia 5 minit…TAPI…

“Bagi aku 6 minit, nak bersiap”

Ni mesti gara-gara 6 minit, Bahrain mampu sumbatkan 3 gol lawan Malaysia….

Dia kata, dengan 6 minit, Bahrain mampu buat 3 gol, jadi dia guna semangat 6 minit itu untuk bersiap la heheh…

Dulu jika aku hanya perlu menunggu dia 50 minit sahaja, sekarang aku kena tunggu dia 60 minit pula…10 minit masa tambahan….ni semua sebab dia sudah mula memakai tudung ala-ala yuna….ambil masa lebih sikit untuk melilitnya….

Monday, November 21, 2011

Contest: Hubungi aku segera!!!

Aku terasa hendak membuat contest dalam blog la hari ini….

Contestnya bertajuk…”Hubungi aku segera”

Caranya mudah saja…..

Anda hanya perlu menonton perlawanan bola antara Malaysia dan Indonesia malam ini…

Dan kemudiannya hubungi aku segera sama ada secara menelefon mahupun mesej… Bagi tahu keputusannya, dan siapa menjaringkan gol….Kalau boleh cerita atau mengulas dengan lengkap perlawanan itu…..

Keputusan akan dinilai…berdasarkan kepuasan aku terhadap ulasan bola anda….

Pemenangnya akan mendapat ucapan terima kasih daripada aku huhu…Arghhh tensionnya tak dapat tengok perlawanan akhir bola malam ini….ada kursus berkaitan Agensi anti dadah kebangsaan (AADK)…

Anda semua jangan lupa ye menyertai contest ini!!!!

p/s: Aku akan menanti dengan sabar malam ini untuk mengetahui keputusannya =)

Contest: Hubungi aku segera!!!

Aku terasa hendak membuat contest dalam blog la hari ini….

Contestnya bertajuk…”Hubungi aku segera”

Caranya mudah saja…..

Anda hanya perlu menonton perlawanan bola antara Malaysia dan Indonesia malam ini…

Dan kemudiannya hubungi aku segera sama ada secara menelefon mahupun mesej… Bagi tahu keputusannya, dan siapa menjaringkan gol….Kalau boleh cerita atau mengulas dengan lengkap perlawanan itu…..

Keputusan akan dinilai…berdasarkan kepuasan aku terhadap ulasan bola anda….

Pemenangnya akan mendapat ucapan terima kasih daripada aku huhu…Arghhh tensionnya tak dapat tengok perlawanan akhir bola malam ini….ada kursus berkaitan Agensi anti dadah kebangsaan (AADK)…

Anda semua jangan lupa ye menyertai contest ini!!!!

p/s: Aku akan menanti dengan sabar malam ini untuk mengetahui keputusannya =)

Tuesday, November 15, 2011

Yeah Malaysia tempat pertama..

Tahniah kepada Malaysia…..akhirnya menduduki tempat pertama juga..

Tapi bukan dalam pungutan pingat emas sukan SEA…..

Tapi sebenarnya Malaysia telah menduduki tempat pertama dalam kalangan Negara-negara di Asia Tengara yang paling ramai rakyatnya mengalami obesiti dan tempat keenam di negara Asia Pasifik…

Wow satu rekod yang tidak boleh dibanggakan heheh

Aku pun hampir je hendak obesiti…kali terakhir aku membuat pemeriksaan kesihatan yang diadakan di tempat kerja aku…berat aku betul-betul atas pagar…tambah lagi sekilo gram, aku akan tergolong dalam golongan yang comel atau obesiti heheh…sebab tu aku mula main bola tampar…

Tapi kawan aku pernah kata

“Habis lah kau dah kerja disini, tak lama lagi kau akan gemuk lah…”

“Kenapa??”

“Kerja sini, sikit-sikit akan makan….”

Dan seorang lagi kawan aku pun pernah cakap

“Kalau kau dah kahwin, tapi tak gemuk…something wrong la tu”

Kiranya, gemuk atau obesiti tidak boleh dipisahkan dengan rakyat Malaysia ini hehehhe

p/s: Aku suka peluk budak-budak yang gemuk….geramnya!!! Nak cubit-cubit pipi dia…

Yeah Malaysia tempat pertama..

Tahniah kepada Malaysia…..akhirnya menduduki tempat pertama juga..

Tapi bukan dalam pungutan pingat emas sukan SEA…..

Tapi sebenarnya Malaysia telah menduduki tempat pertama dalam kalangan Negara-negara di Asia Tengara yang paling ramai rakyatnya mengalami obesiti dan tempat keenam di negara Asia Pasifik…

Wow satu rekod yang tidak boleh dibanggakan heheh

Aku pun hampir je hendak obesiti…kali terakhir aku membuat pemeriksaan kesihatan yang diadakan di tempat kerja aku…berat aku betul-betul atas pagar…tambah lagi sekilo gram, aku akan tergolong dalam golongan yang comel atau obesiti heheh…sebab tu aku mula main bola tampar…

Tapi kawan aku pernah kata

“Habis lah kau dah kerja disini, tak lama lagi kau akan gemuk lah…”

“Kenapa??”

“Kerja sini, sikit-sikit akan makan….”

Dan seorang lagi kawan aku pun pernah cakap

“Kalau kau dah kahwin, tapi tak gemuk…something wrong la tu”

Kiranya, gemuk atau obesiti tidak boleh dipisahkan dengan rakyat Malaysia ini hehehhe

p/s: Aku suka peluk budak-budak yang gemuk….geramnya!!! Nak cubit-cubit pipi dia…

Sunday, November 13, 2011

Aku mula suka main ayam

Aku mula suka main ayam…tapi nak main ayam ni, tak perlu tunggu malam… macam nak main ayam di Kuala Lumpur hahaha…….Ayam Kuala Lumpur tu ayam lain, yang aku maksudkan ni….ayam yang dua kaki, berparuh dan berkepak tu….ayam kampong hehehe….

Kalau aku pergi ke rumah makcik aku, pasti ayam-ayam akan terkedek-kedek datang ke arah aku…. comel.. lebih-lebih lagi anak ayam la….

Pertama kali, aku tengok ayam yang sangat jinak….aku angkat seekor anak ayam dan usap-usap kepalanya…. Anak ayam tu pun tertidur, walaupun aku tahu ia tengah tidur-tidur ayam hehehhe


Aku pun tanya kat pakcik aku


“Kenapa ayam kat sini sangat jinak??”


“Macam mana tak jinak, menetas je Nampak muka makcik dan pakcik kau ni… ia sangka ibu bapa dia lah”..Aku hanya tergelak je….Loyar buruk juga pakcik aku ni…


“Jadi makcik sudah jadi ibu ayam la eh pakcik???” Aku balas… Hahah…baru aku tahu, macam mana aku boleh jadi loyar buruk juga hahahah….


Aku pun belek-belek ayam makcik aku itu, saja aku tekan-tekan perutnya…geram sebab montel sangat.. Mungkin lepas ini, aku akan kurang makan ayam pula…sebab kesian hendak makan ayam yang jinak ini…

Aku mula suka main ayam

Aku mula suka main ayam…tapi nak main ayam ni, tak perlu tunggu malam… macam nak main ayam di Kuala Lumpur hahaha…….Ayam Kuala Lumpur tu ayam lain, yang aku maksudkan ni….ayam yang dua kaki, berparuh dan berkepak tu….ayam kampong hehehe….

Kalau aku pergi ke rumah makcik aku, pasti ayam-ayam akan terkedek-kedek datang ke arah aku…. comel.. lebih-lebih lagi anak ayam la….

Pertama kali, aku tengok ayam yang sangat jinak….aku angkat seekor anak ayam dan usap-usap kepalanya…. Anak ayam tu pun tertidur, walaupun aku tahu ia tengah tidur-tidur ayam hehehhe


Aku pun tanya kat pakcik aku


“Kenapa ayam kat sini sangat jinak??”


“Macam mana tak jinak, menetas je Nampak muka makcik dan pakcik kau ni… ia sangka ibu bapa dia lah”..Aku hanya tergelak je….Loyar buruk juga pakcik aku ni…


“Jadi makcik sudah jadi ibu ayam la eh pakcik???” Aku balas… Hahah…baru aku tahu, macam mana aku boleh jadi loyar buruk juga hahahah….


Aku pun belek-belek ayam makcik aku itu, saja aku tekan-tekan perutnya…geram sebab montel sangat.. Mungkin lepas ini, aku akan kurang makan ayam pula…sebab kesian hendak makan ayam yang jinak ini…

Saturday, November 12, 2011

Kalau tak Nampak…..maknanya???

Kalau tak nampak….maknanya pendek umur la hehehe

Ini bukan lah gambar hantu, tapi gambar-gambar hasil kreativiti seorang artis halimunan China,Liu Bolin yang suka menyamar dan pakar dalam menyatukan diri dengan pelbagai latar belakang…

Sungguh kreatif!!!....kalau anda bijak, cuba cari di mana Liu Bolin di dalam gambar-gambar di bawah ini..


Nak tengok gambar-gambar lain?? Google sahaja…


p/s: Nak tengok hasil kreativiti Liu Bolin menyamar di pusat main Boling hehehe

Kalau tak Nampak…..maknanya???

Kalau tak nampak….maknanya pendek umur la hehehe

Ini bukan lah gambar hantu, tapi gambar-gambar hasil kreativiti seorang artis halimunan China,Liu Bolin yang suka menyamar dan pakar dalam menyatukan diri dengan pelbagai latar belakang…

Sungguh kreatif!!!....kalau anda bijak, cuba cari di mana Liu Bolin di dalam gambar-gambar di bawah ini..


Nak tengok gambar-gambar lain?? Google sahaja…


p/s: Nak tengok hasil kreativiti Liu Bolin menyamar di pusat main Boling hehehe

Wednesday, November 9, 2011

Saya suka kerja saya….

Sejak aku berpindah kerja ini, aku rasa macam hilang satu beban….dulu aku pilih kerja sebab aku hendak gaji yang tinggi….jadi beban lagi besar lah… yelah orang kata…gaji kena setimpal dengan beban kerja lah….lagi banyak beban, lagi tinggi lah gaji….itu aku setuju…tapi macam mana kalau, gaji rendah, tapi beban kerja tinggi?? Bukan aku hendak mengeluh dan tidak bersyukur….aku tahu masih ramai yang menganggur….masih tercari-cari kerja… aku bersyukur sangat aku ada kerja…

Tapi sekarang, aku mengakui kata-kata kawan aku….pilih lah kerja berdasarkan minat dan suka… apabila kita suka kerja itu, kita tidak sedar masa berlalu…tahu-tahu je sudah habis waktu kerja… kita juga tidak kisah kalau diminta bekerja lebih masa….kena kerja luar stesen…kena buat kerja kat rumah……dan kita sanggup buat apa saja demi kerja kita…

Menurut laporan akhbar hari ini, hampir separuh pekerja Malaysia bekerja lebih lapan jam sehari dan membawa pulang kerja secara tetap untuk diselesaikan pada sebelah malam. Adakah menunjukkan mereka suka kerja mereka?? Hehhe

Dan menurut laporan itu lagi, pekerja yang bekerja di tempat yang jauh (jarak tempat kerja dan rumah yang jauh) dan mudah bergerak bekerja dalam dalam tempoh yang lama, wujud bukti yang menunjukkan bahawa para pekerja yang bekerja di tempat yang jauh lebih produktif, mempunyai kepuasan bekerja dan paras tekanan yang rendah, ini kerana mereka kurang melakukan perjalanan (kurang balik ke rumah waktu rehat hehehe) sekali gus membolehkan mereka menggunakan lebih banyak masa bagi pekerjaan masing-masing.

p/s: Bekerja lah dengan ikhlas dan semata-mata untuk mencari rezeki yang halal dan keredhaan Allah…

p/s(i): Hari-hari bekerja ulang-alik antara dua negeri….melaka dan johor heheh =)

Saya suka kerja saya….

Sejak aku berpindah kerja ini, aku rasa macam hilang satu beban….dulu aku pilih kerja sebab aku hendak gaji yang tinggi….jadi beban lagi besar lah… yelah orang kata…gaji kena setimpal dengan beban kerja lah….lagi banyak beban, lagi tinggi lah gaji….itu aku setuju…tapi macam mana kalau, gaji rendah, tapi beban kerja tinggi?? Bukan aku hendak mengeluh dan tidak bersyukur….aku tahu masih ramai yang menganggur….masih tercari-cari kerja… aku bersyukur sangat aku ada kerja…

Tapi sekarang, aku mengakui kata-kata kawan aku….pilih lah kerja berdasarkan minat dan suka… apabila kita suka kerja itu, kita tidak sedar masa berlalu…tahu-tahu je sudah habis waktu kerja… kita juga tidak kisah kalau diminta bekerja lebih masa….kena kerja luar stesen…kena buat kerja kat rumah……dan kita sanggup buat apa saja demi kerja kita…

Menurut laporan akhbar hari ini, hampir separuh pekerja Malaysia bekerja lebih lapan jam sehari dan membawa pulang kerja secara tetap untuk diselesaikan pada sebelah malam. Adakah menunjukkan mereka suka kerja mereka?? Hehhe

Dan menurut laporan itu lagi, pekerja yang bekerja di tempat yang jauh (jarak tempat kerja dan rumah yang jauh) dan mudah bergerak bekerja dalam dalam tempoh yang lama, wujud bukti yang menunjukkan bahawa para pekerja yang bekerja di tempat yang jauh lebih produktif, mempunyai kepuasan bekerja dan paras tekanan yang rendah, ini kerana mereka kurang melakukan perjalanan (kurang balik ke rumah waktu rehat hehehe) sekali gus membolehkan mereka menggunakan lebih banyak masa bagi pekerjaan masing-masing.

p/s: Bekerja lah dengan ikhlas dan semata-mata untuk mencari rezeki yang halal dan keredhaan Allah…

p/s(i): Hari-hari bekerja ulang-alik antara dua negeri….melaka dan johor heheh =)

Saturday, November 5, 2011

Aku mesti terlepas menonton drama terbaik!!!

Ramai yang sudah sedia maklum, drama Sanggul Beracun arahan Sabri Yunus telah dinobatkan sebagai Drama Terbaik pada malam kemuncak Anugerah Skrin 2011 (ASK 2011) malam semalam… Drama itu telah membolot empat trofi iaitu Drama Terbaik, Pengarah Terbaik Drama, Lakon Televisyen (TV) Terbaik dan Videografi Terbaik…Kira kemenangan besar buat Sanggul Beracun… Dan seperti biasa, seperti tahun-tahun lepas….aku mesti tidak pernah menonton Drama yang menang kategori drama terbaik ini hehe…. Lebih-lebih lagi kalau drama itu disiarkan di stesen TV selain daripada TV3 hehehe… aku sangkakan drama air mata nur salina yang akan menang…sebab itu saja drama yang dalam top 5 yang aku tengok hahah itu pun siaran ulangan, hari ahad sempena anugerah skrin ni hahaha…

Jadi aku akan cuba untuk tengok drama Sanggul Beracun ini, harap astro akan membuat tayangan semula drama itu….kerana astro kan suka siarkan sesuatu cerita itu berulang kali sampai kita muak dan hafal dialognya hehehhe….

Secara keseluruhan bagi aku, anugerah skrin hanya boleh dilayan sahaja…tiada persembahan yang memukau…Berikut adalah senarai pemenang;-

Drama Terbaik - Sanggul Beracun
Pelakon Lelaki Terbaik Drama -Eman Manan (Janji Syurga)
Pelakon Wanita Terbaik Drama - Umie Aida (Air Mata Nur Salina)
Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Drama - Faizal Yusof (Jangan Hantar Aku Ke Neraka)
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Drama - Elfira Loy (Kum Kum)
Pengarah Terbaik Drama - Sabri Yunus
Artis Harapan Pantene - Fazli Daniel Ali (Yang Terpuji)
Drama Rantaian Terbaik - Juvana
Drama Komedi Terbaik - Geng Surau
Lakon TV Terbaik - Sanggul Beracun
Videografi Terbaik - Sanggul Beracun
Filem Terbaik - Magika
Pelakon Lelaki Terbaik Filem - Remy Ishak (Cun)
Pelakon Wanita Terbaik Filem - Eja (Janin)
Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Filem - Sidek Hussin (Karak)
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Filem - Nadiya Nissa (Cun)
Pengarah Terbaik Filem -Osman Ali (Cun)
Lakon Layar Terbaik Filem : Aku Tak Bodoh (Borris Boo)
Laporan Khas/Berita Terbaik : Buletin Utama (Pengemis Terhormat)
Rancangan Hiburan Terbaik : Maharaja Lawak Akhir
Rancangan Muzikal Terbaik : Shout Awards 2010
Rancangan Bual Bicara Terbaik : Selami Jiwa : Datuk Dr Fadzilah Kamsah

p/s: Lepas tengok anugerah skrin, aku terasa nak pakai I-Pad juga lah =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...