nak ikut.....

Tuesday, September 4, 2012

Sentuh dan Pergi??


“Kenapa tidak pakai kad Touch N Go??”

Itulah soalan yang biasa di tanya kepada aku, apabila aku memandu di lebuhraya bersama orang lain… tidak kiralah bersama keluarga aku, kawan-kawan aku, mahupun pelajar aku..

Dan biasanya aku akan menjawab,

“Jarang guna highway, jadi rugilah beli kad touch N go….lainlah kalau aku duduk di KL… nak parking pun boleh guna kad touch N go”


Dan baru-baru ni, aku ditanya lagi dengan soalan yang sama itu apabila melalui lebuh raya oleh kawan aku…

Tetapi jawapan aku kali ini berbeza…yelah bengang asyik orang tanya soalan yang sama je…

“Kenapa kau tidak guna kad touch N go?? Tak payah beratur…dan cepat je”, tanya kawan aku

“Tidak bestlah guna kad touch n go….beratur lagi best”

“Eh macam tu pula…ni dah kena beratur panjang-panjang, penat tau nak menunggu…panas pula tu”

“Kau bersabarlah, nanti aku tunjuk kelebihan beratur ni…”, balas aku

Setiba giliran aku hendak membayar tol…

“Assalamualaikum…Siti”, aku memberi salam kepada penjaga tol sambil aku melihat nama yang tertera di luar tingkap tol itu

“Waalaikumussalam”, balas gadis tol itu sambil tersenyum…

Aku pun senyum kembali dan memberi duit tol… Biasanya aku akan memberi duit besar, sebab nanti aku akan dapat wang tukar heehhe….Selepas itu, aku akan gerak dengan mengucapkan terima kasih heheh.. Kebiasaannya, aku pasti akan tersenyum selepas membayar tol heeh…Sampai kawan aku pun naik pelik

“Kenapa kau tersenyum-senyum ni??”, tanya kawan aku

“Walaupun aku tiada kad touch N go….tapi aku tetap touch N go juga”

Erk….Macam mana tu?? Pening kepala aku dengar ayat kau ni….”

“Aku telah berjaya “touch” hati gadis tol tadi sampai dia tersenyum dan touch tangannya juga…selepas itu aku “go” la heheh”

%&$#@%!!!!

p/s(i): Aku kecewa kalau kat tol tu lelaki yang jaga…kalau boleh nak undur je kereta pergi ke tol lain heheh

p/s(ii):Aku memang selalu saja je bayar tol pakai duit besar, nanti dapat wang tukar heheh

p/s(iii): 15-17 september 2012 ini, akan diadakan sambutan ulangtahun ke 10 kolej Komuniti Ledang.. Banyak acara menarik akan berlangsung…antaranya ialah temuduga terbuka.. Jadi jom datang beramai-ramai… Maklumat lanjut di laman web kolej Komuniti Ledang

2 comments:

Juliana Jalil said...

Jawapan yg bernas...same jgk klu org yg pki kete dasat2 tapi tknk pki smart tag or touch n go...leh guna jawapan yg same ;-)

cifan tomey said...

kenape ada benda atau perkara yg tak manis/biru-biru ni.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...