nak ikut.....

Tuesday, March 5, 2013

Jangan duduk lama-lama…..


Jika anda sedang duduk ketika membaca entri ini… Lebih baik anda berdiri sekarang….

Jika anda tengah berdiri sekarang…lebih baik anda teruskan berdiri heheh

Ini kerana bukti perubatan mendapati duduk terlalu selesa atau lama boleh mengurangkan jangka hayat seseorang. Duduk yang lama di kerusi boleh meningkatkan bahaya kerana ia dikaitkan dengan beberapa wabak moden yang bertoksik daripada kanser, sakit jantung dan tekanan darah tinggi sehinggalah kepada angin ahmar. Ia turut menyebabkan tubuh manusia mengumpulkan paras tertinggi gula dan lemak berbahaya di dalam aliran darah, sekali gus meningkatkan risiko diabetes tahap dua.

Dan menurut kajian, orang ramai kini didapati menghabiskan masa sehingga 10 jam sehari untuk duduk sama ada di tempat kerja mahupun menonton televisyen. Mereka yang duduk lebih 11 jam sehari akan meningkatkan risiko sebanyak 40 peratus untuk mati dalam masa tiga tahun akan datang berbanding yang duduk selama empat jam sehari.

Maka aku sudah mempunyai alasan yang kukuh… aku boleh guna alasan ini apabila emak aku selalu memarahi aku yang selalu membaca buku sambil baring….heheh…dan aku rasa esok, semasa kelas, ketika aku sedang mengajar, aku hendak suruh semua pelajar sama-sama berdiri dengan aku lah….hehehe….ni tidak, aku mengajar berdiri kat depan sorang-sorang, mereka semua duduk di belakang je hehe…


p/s(i): esok nak bawa tikar mengkuang sekali la, tak nak duduk di pejabat….nak baring je heheh

p/s(ii): Kain Gajah Duduk boleh di guna lama…tahan!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...