nak ikut.....

Friday, September 26, 2014

Gadis Insurans Idaman lelaki….

Pagi tadi, walaupun Johor bercuti hari ini…tetapi aku kena pergi juga ke ofis…..bagi menyiapkan pencalonan pelajar untuk Anugerah Gemilang Pelajar (AGP)….. aku perlu menyelongkar semua fail-fail bagi mencari bukti penglibatan pelajar di dalam sesuatu program….rasa rugi pula jika tidak hantar pencalonan…. Menang kalah itu nombor dua…..janji kita berusaha….

Dan hari ini, aku masuk ofis….ditemani oleh akak-akak cleaner je…yang lain semua tiada….seram juga!! Rakan-rakan yang tahu aku bekerja hari ini mulalah menghantar cerita-cerita hantu….bagus punya kawan hehe….

Semasa aku mencari fail-fail sokongan, telefon aku berbunyi….aku perhatikan pada skrin telefon… nombor dari KL….03 diawalnya…. dalam fikiran aku, mesti orang jual insurans atau yang sewaktu dengannya….. aku pun angkat….. Tepat sangkaan aku… dan dialog mereka seperti diprogramkan….sama saja dengan mana-mana wakil insuran yang pernah call aku… salah satu ayatnya mesti

“Encik adalah orang yang bertuah kerana terima panggilan kami”

Aku yang bertuah ke atau mereka yang bertuah?? hahah

Tetapi kali ini, yang call aku perempuan….dia kata nak ambil masa aku lima minit…. Dah alang-alang tiada sesiapa temankan aku….aku benarkanlah dia ambil masa 5 minit aku hehe… wah ayatnya kemain baik….. siap cakap

“Betul ke encik khairul berumur 28 tahun? Suara sangat muda…macam baru lepasan sekolah”

Ayat punya baik dia susun hahah…tapi aku cakap awal-awal dengan dia

“Awak cakap lama-lama dengan saya nanti, tak semestinya saya akan setuju tau dihujung nanti”

“tak pe encik khairul dengar penerangan saya dahulu”

Aku pun setuju….lama juga la dia terang kat aku pasal insuran tu….aku dengar sahaja lah sambil tangan aku mencari dokumen yang aku perlukan….. kalau dia tidak cerita pasal insuran, mungkin aku cair dengar suara dan kata-kata manisnya tu hehehe…..

Dalam 15 minit juga dia terang kat aku…kemudian dia tanya

“Jadi macam mana encik Khairul? Berminat?”

“Saya tidak berminat”

“Kenapa encik khairul tidak berminat”, ada penegasan pada suaranya seperti cuba memaksa aku

“Tak semua perkara perlu bersebab, lagipun saya dah ada insuran”, balas aku

“Tapi insuran kami ini bagus”

“Camtu bagi masa saya buat perbandingan insuran cik dengan insuran saya dulu”

“Tapi kena buat keputusan sekarang”

“Kalau sekarang, saya tidak berminat….lagipun saya dah pernah kena tipu dengan orang yang jual insuran secara call ini…saya lagi suka berjumpa secara depan”

“kalau macam tu…Assalamualaikum”, terus letak panggilan telefon

Gadis Insuran Idaman aku sudah lenyap!!!


Aku peliklah dengan orang insuran yang telefon ini…..kenapa perlu buat keputusan pada waktu itu juga?? Kalau benda itu bagus, bagilah masa untuk pembeli berfikir….. sesuatu barang yang bagus tetap ada pembelinya… lagi satu, ada ke penjual akan cerita yang buruk-buruk mengenai produknya?? Mesti semua best-best je… pastu cerita banyak-banyak pada masa itu….ingat boleh masuk ke semua??

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...