nak ikut.....

Wednesday, February 4, 2015

Kisah Aku dan Petanque…..

Petanque….

Apa itu petanque?? Mungkin ramai yang masih tidak tahu mengenai sukan ini…..aku pun dulu tidak tahu juga…tetapi bermula dari tahun lepas, aku menjadi pegawai pengiring untuk membawa pelajar ke pertandingan petanque kebangsaan….aku mulai jatuh cinta dengan sukan ini….

Kalau dulu bermula dari tahun pertama aku jejak kaki di Kolej Komuniti Ledang, aku ditugaskan menjadi penyelaras bola tampar dari tahun 2012 sehingga 2014….itu juga sukan yang aku baru jinak-jinak…. Bermula dari tahun 2012 dan 2013, aku menjadi penyelaras bola tampar untuk pasukan wanita....tahun 2014 pula, aku menjadi penyelaras bola tampar untuk pasukan kolej lelaki dan wanita…..

Dan tahun 2015, aku minta untuk tukar dari penyelaras bola tampar ke penyelaras petanque…sebab bola tampar ini penat untuk membina satu pasukan…kena ada minimum 6 orang baru menjadi satu pasukan….itulah, rasa rugi juga kerana pelbagai kejayaan telah aku perolehi dari pasukan bola tampar.

Sukan petanque ini asing juga pada aku mulanya….tetapi aku suka sebab sukan ni memerlukan focus yang lebih dan aku selalu melihat permainan dari youtube dan turun berlatih pada waktu petang…Aku ajar beberapa orang pelajar untuk bermain petang-petang….sama-sama bermain sambil belajar…. Walaupun ada yang nampak sukan petanque ini seperti membuang masa sahaja…. Nak kata keluar peluh, tak ada lah banyak sangat….Ermmmm

Dan baru-baru ini, aku sahaja menghantar pasukan petanque aku menyertai pertandingan petanque kolej komuniti wilayah johor di Bandar tenggara…. Sebab kami biasa berlawan sesama sendiri, tidak pernah melawan pasukan lain….lagipun kami tidak pernah mendapat pembelajaran sukan petanque ini secara formal….hanya melalui video dan pemerhatian sahaja… jadi ini merupakan satu pendedahan kepada mereka…..mereka juga boleh belajar benda baru.

Aku menghantar 1 pasukan triple lelaki, 1 pasukan triple wanita, 2 pasukan double campuran, 3 pasukan double lelaki, 1 pasukan double wanita dan 1 pasukan staf untuk kategori terbuka dimana aku bergandingan dengan pegawai sukan….

Alhamdulillah, kami memperolehi kejayaan di mana pasukan triple wanita menjadi johan, pasukan double campuran menjadi johan dan naib johan, pasukan double lelaki mendapat naib johan dan tempat keempat dan aku bersama pegawai sukan mendapat nombor ketiga…… Aku sangat berpuas hati untuk percubaan pertama ini…..

Serius aku cakap, pelajar aku termasuk diri aku sendiri juga…menggeletar ketika mula-mula hendak main…. Tetapi seperti selalu aku tanamkan dalam diri pelajar aku, jangan mengalah sebelum mencuba… jangan dengar komen yang menjatuhkan tetapi dengarlah komen yang membina….


Misi seterusnya adalah pertandingan di Port Dickson…kali ini lebih mencabar….sebab bukan hanya peserta Kolej komuniti Wilayah Johor sahaja….tetapi terbuka antarabangsa…doakan kami Berjaya!!!!  


Nota kaki kanan: Nampaknya aku perlu pakai Qu Puteh ni.....makin gelaplah aku!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...