nak ikut.....

Tuesday, October 14, 2014

Ingin menjadi kaya?

Sejak kebelakangan ini, email aku, wechat, facebook dan lain-lain sering dilimpahi dengan undangan untuk menjadi kaya…

Mudah sangat ke menjadi kaya?? Siap ada yang bagitahu dengan yakin dalam masa 7 hari boleh menjadi OKB….orang kaya baru….

Aku ni memang susah percaya sikit…..sebab aku pernahlah juga membaca buku-buku autobiografi dan motivasi orang-orang kaya Malaysia seperti Irfan Khairi, Tan Sri Mokhtar al-Bukhari dan lain-lain….hampir semua mereka kata, tidak semudah itu untuk menjadi kaya…..

Dan yang aku peliknya, hari-hari post duit masuk dalam akaun bank….siap tebal-tebal ikatan duitnya…sambil membuat simbol bagus (macam kacang Cap Tangan Ngan Yin )…bukan aku irihati….tapi aku bangga rakyat Malaysia ramai yang kaya raya…..tapi aku peliklah dengan beberapa perkara….anda semua pelik juga tak?Pertama sekali, kalau seseorang itu sudah kaya….adakah dia akan mengajar orang lain untuk kaya?? Kebiasaannya orang akan diam kalau dia tahu cara pantas nak kaya….melainkan hati dia sesuci murni seputih kain kapan….betul tak? Kalau ada, Alhamdulillah!!!!

Keduanya, adakah anda pernah nampak orang-orang kaya Malaysia seperti Robert Kuok, Ananda Krishnan ataupun Tan Sri Mokhtar al-Bukhari bergambar dengan duit tebal-tebal? Siap baring atas duit-duit mereka?? Aku dah cuba Google tapi tak jumpa pula hehe… Tapi kenapa OKB banyak bergambar dengan duit?Ketiga, Betul ke dalam masa Sehari boleh dapat RM 1000, Seminggu RM7000, dan Sebulan RM30000 ??…Aku hanya pandai matematik je….jadi biar aku kirakan maka setahun lebih kurang  RM 365 000?? Betul tak?? Okay-okay kita tolak hari cuti dan hari MC ketika sakit….katakan ambil lah RM 300 000…. Maka hukum logik akal dan rumus tambah tolak darab dan bahagi tidak termasuk logarithma dan eksponen….tahun ketiga sudah menjadi jutawan?? Wow pakcik kaya!!!! Amin….boleh pergi umrah balik hari ini…..

Jadi aku nak nasihatkan lah kepada sesiapa yang terniat secara sengaja atau tidak untuk add facebook atau wechat aku (guna kaedah shake atau people nearby) dan promosi program Jom Kaya Segera tu…hentikanlah…. Aku akan block….tetapi kalau ada sesiapa yang nak betul-betul bincang pasal dunia usahawan dan bisnes… digalakkan lah add aku…boleh kongsi-kongsi pengalaman…..


Nota kaki kanan: Biar kita miskin di dunia tetapi kaya di akhirat…Jangan nak cepat kaya di dunia, kita menipu dan menganiaya orang lain

Nota kaki kiri: Nak dapat duit cepat? Jom join INI

Nota tangan kanan: Bila la aku boleh dapat lagi satu payung Petronas ni...Kat SINI kata boleh redeem

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...