nak ikut.....

Friday, February 17, 2012

Pedas kah lada itu??

Satu kajian saintifik yang dijalankan baru-baru ini oleh Institut Chile Pepper di New Mexico State University (NMSU) mendapati, Trinidad Moruga Scorpion merupakan lada paling pedas di dunia ini. Kajian itu turut dijalankan terhadap beberapa jenis baka lada yang dikatakan mempunyai reputasi paling pedas di dunia termasuk Trinidad Scorpion, 7-pot, Chocolate 7-pot dan Bhut Jolokia. Bhut Jolokia merupakan pemegang rekod dunia sebelum ini yang disahkan oleh Rekod Dunia Guinness pada 2007. Lada Trinidad Moruga Scorpion mencatat jumlah keputusan tertinggi dengan memperoleh lebih 1.2 juta Unit Haba Scoville (SHU) dan lada Chocolate 7-pot pula merekodkan hampir 1.17 juta SHU. Lada 7-pot berada pada tempat ketiga dengan memperoleh lebih 1.06 juta SHU manakala Trinidad Scorpion dan Bhut Joloki masing-masing mencatat 1.03 juta SHU dan 1.02 juta SHU.


DAN Aku masih juga ingat lagi, masa aku kecil-kecil dahulu…emak aku selalu ugut untuk mencilikan mulut aku dengan cili padi kalau nakal… rupa-rupanya, cili padi tidak lah sepedas mana pun HEHEHE


p/s(i): Ada ke masakan di dunia ini guna lada paling pedas tu??


p/s(ii): Sepedas mana pun lada di dunia ini, tidak boleh melawan sepedas kata-kata…Jadi berhati-hati lah apabila hendak berkata-kata terutamanya terhadap kedua orang tua kita.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...