nak ikut.....

Thursday, November 11, 2010

Anak Gadis Kita…

ZAMAN DAHULU…



“Ana, belajar rajin-rajin ye…bila besar nanti jadi orang berguna ye”, kata seorang ibu terhadap anak perempuannya dengan penuh harapan…

“Baik mak”,balas si anak…dengan berjalan kaki pergi ke sekolah sambil di temani cahaya pelita..

(Balik daripada sekolah)

“Mak, maafkan ana balik lambat…tadi ana ada study group dengan ayu dan siti kat sekolah” terang si anak

“Ana ni buat emak risau je…lain kali ana ajak je ayu dengan siti study kat rumah kita ni…rumah mereka bukan jauh pun dari sini”, risau sungguh hati seorang ibu apabila anak daranya balik lambat daripada sekolah

(Hujung tahun)

“Mak, ana dapat nombor satu dalam kelas… ayu dapat nombor dua…siti pula nombor tiga”, gembira sungguh perasaan si anak

“Syukur…alhamdulilah”
______________________

ZAMAN SEKARANG…



“Ana, belajar rajin-rajin ye…bila besar nanti jadi orang berguna ye”, kata seorang ibu terhadap anak perempuannya dengan penuh harapan sebelum anaknya keluar daripada kereta untuk masuk ke kawasan sekolah

“Baik mak”,balas si anak….

“Balik karang, mak tak perlu ambil ana tau…anak ada study group dengan Joe…mungkin balik lambat sikit…nanti joe hantar ana balik la…”,terang si anak pada ibu

“Ok…jaga diri baik-baik…cukup tak duit belanja untuk sampai ke petang nanti??” balas si emak tanpa menunjukkan sebarang kerisauan yang anak daranya akan keluar berdua dengan budak lelaki.

(Hujung Tahun)

“Mak, ana tak dapat bagi emak keputusan yang cemerlang dalam periksa…tapi ana dapat bagi emak cucu yang comel”

“#$%&@”



p/s: Aku tertarik dengan skrip dalam sebuah drama di Astro…gadis dulu, kalau nak tengok body dia pun susah, nak pegang lagilah susah…..tapi gadis sekarang, nak tengok body dia senang tapi nak pegang tak boleh!!! Mungkin gadis masa depan…”Nice to see, nice to hold, once broken (pecah dara), consider sold (kahwin)”

p/s/s: Dalam akhbar sekarang, memang banyak cerita pasal anak gadis kita mengandung anak luar nikah….memang lah tak boleh salahkan gadis je..sebab kalau bertepuk sebelah tangan, tak kan berbunyi… tapi cubalah fikir…lelaki kalau buat hubungan, tidak nampak kesannya terus….tapi kalau perempuan buat…akan nampak kesannya (mengandung) dan malu… dan adakah lelaki itu akan bertanggung jawab nanti?? Pasti dia akan kata, kalau gadis tu boleh buat dengan dia, tidak mustahil gadis itu boleh buat dengan lelaki lain…

p/s/s/s: Lelaki yang mencintai seorang gadis itu,tidak akan merosakkan diri gadis itu…tetapi dia akan berusaha untuk mengahwini gadis itu…jadi tak payah lah, gadis itu mengadaikan dirinya untuk lelaki itu semata-mata untuk menunjukkan perasaan cintanya…jika laki itu mintak…sila tinggalkan lelaki itu

p/s/s/s/s: Tetiba aku ter'emo' apabila baca banyak berita gadis mengandung anak luar nikah dalam akhbar…sebab itu lah dalam entri aku kali ni bnyak p/s hahaha…(Kalau karam sing walia marah atau menekankan sesuatu perkara,dia mesti akan angkat tangan bnyak kali hehhe).Apa-apa pun…gadis yang baik hanyalah untuk lelaki yang baik…

4 comments:

diriku said...

he2..nice entry..dulu dan skrg mmg beza sgt2 kn..apela nak jd..

KJ-kun said...

hahha thanx..yup setuju

Anonymous said...

kupasan isu semasa yg menarik..
tmbhh sket lagi: cite tv skang asyik hantu je..cite yg xmembangun jiwa
..jgn pandang belakang..

KJ-kun said...

thanx...macam aku kenal je sape anonymous ni hehehe

~ jangan pandang belakang eh~

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...